Izbornik
Naslovnica Gradovi Čazma
Čistilica je dizajnirana za skupljanje otpada poput boca, ambalaže, lišća i drugih nečistoća

Za novu čistilicu 26.300 eura, a kreće i potpora za studente i učenike

storyeditor/2024-08-09/cazma_BB.jpg
Foto: Čazma Prema uvjetima poziva, studenti će moći ostvariti pomoć od 150 eura, dok će učenici srednjih škola dobiti 50 eura

Grad Čazma ostvario je velik uspjeh u poboljšanju komunalnog standarda, osiguravši 26.300 eura za nabavu nove komunalne opreme. Sredstva su dobivena kroz projekt prijavljen na natječaj Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, s ciljem podizanja kvalitete održavanja javnih površina u gradu.

Projekt, koji je pripremila Razvojna agencija Čazma, omogućit će nabavu profesionalne čistilice, specijalizirane za usisavanje i metenje svih vrsta javnih površina, neovisno o vrsti tla. Ova modernizacija uvelike će ubrzati i povećati učinkovitost komunalnih djelatnosti u gradu. Čistilica je dizajnirana za skupljanje otpada poput boca, ambalaže, lišća i drugih nečistoća, što će doprinijeti itekakvoj uštedi energenata i radne snage.

Realizacija projekta traje šest mjeseci, a glavni korak u tom procesu bit će provedba postupka javne nabave, istaknuto je iz gradske uprave. Maksimalan iznos sufinanciranja za gradove u V. skupini razvijenosti, kojem pripada i Čazma, bio je 40 posto, što je Čazma uspješno iskoristila kako bi dodatno unaprijedila svoj komunalni sustav.

Uz investicije u komunalnu infrastrukturu, Grad Čazma pokazuje i snažnu podršku obrazovanju. Gradonačelnik Dinko Pirak raspisao je javni poziv za dodjelu jednokratnih novčanih pomoći za studente i učenike srednjih škola s prebivalištem na području grada. Iz proračuna za 2024. godinu u ovu je svrhu osigurano 25.000 eura, čime se nastoji olakšati financijski teret obrazovanja.

Prema uvjetima poziva, studenti će moći ostvariti pomoć od 150 eura, dok će učenici srednjih škola dobiti 50 eura. Pomoć se dodjeljuje za jednu akademsku, odnosno školsku godinu. Za studente preduvjet za dobivanje pomoći je prebivalište u Čazmi i status redovnog studenta preddiplomskog ili diplomskog studija, kao i za učenike srednjih škola. Prijave se vrše putem propisanog obrasca dostupnog na službenoj web-stranici Grada Čazme, uz potrebne prateće dokumente. Gradonačelnik će nakon isteka roka za prijavu donijeti odluku o isplati, a planirano je da se sredstva isplate do kraja studenog 2024. godine. 

storyeditor/2024-08-09/RTICS.jpeg RTICS je osmišljen kao dio regionalne inovacijske infrastrukture Projekt za bolju konkurentnost te pametan i održiv razvoj Slavonije storyeditor/2024-08-09/smece_vinica_B.jpg Odvoz plastike češći je od papira jer je plastika volumenski veća Komunalac: Zelene otoke u gradu obilazimo i okoliš čistimo svakodnevno storyeditor/2024-08-09/edukacija_dojenje__1_.jpg Promocija dojenja Majčino mlijeko nije samo hrana nego i lijek za novorođenčad