Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
RTICS je osmišljen kao dio regionalne inovacijske infrastrukture

Projekt za bolju konkurentnost te pametan i održiv razvoj Slavonije

storyeditor/2024-08-09/RTICS.jpeg
Foto: Brodsko-posavska županija ZA PRVU fazu Centra u 2023. godini planirana su sredstva u ukupnom iznosu od 872 tisuće eura
Regionalni tehnološki i inovacijski centar za strojarstvo pružat će usluge u područjima 3D i proizvodnih tehnologija, automatizacije, robotike...

U Brodsko-posavskoj županiji nastavljena je realizacija kapitalnih projekata poput Regionalnog tehnološkog i inovacijskog centra za strojarstvo (RTICS), za čiju su prvu fazu u 2023. godini planirana sredstva u ukupnom iznosu od 872 tisuće eura.

RTICS je osmišljen kao dio regionalne inovacijske infrastrukture u svrhu pružanja podrške podizanju kapaciteta za razvoj inovacija te jačanja međunarodne konkurentnosti regionalnog poslovnog sektora, uglavnom mikro, malih i srednjih poduzeća kojima nedostaju vlastiti kapaciteti za razvoj i inovacije.

Pomoć poduzetnicima

Kako je u izvješću o radu istaknuo župan Danijel Marušić, u prvoj polovici godine kupljeno je zemljište na kojemu će se graditi objekti.

– U drugom dijelu godine realizirana su sredstva u iznosu od 145 tisuća eura, odnosno nešto manje od 17 posto godišnjeg planiranog iznosa, dok je ukupna godišnja realiziranost projekta 842 tisuća eura ili 97 posto godišnje planske veličine – pojasnio je Marušić.

Navedenim je sredstvima financirana izrada projektne dokumentacije (idejno rješenje i 3D vizualizacija projekta, arhitektonski, strojarski i elektrotehnički projekt te građevinski projekti niskogradnje, konstrukcije vodovoda i kanalizacije), zatim marketinška strategija te web-stranica. Potrebno je naglasiti da se 13 posto od ukupno realiziranih sredstava odnosi na sufinanciranje EU.

Ishođenjem pravomoćne građevinske dozvole i održavanjem završne konferencije, projekt je u cijelosti uspješno realiziran.

– Iako je izrada projektno-tehničke dokumentacije izgledala jednostavno, susreli smo se s puno izazova, od imovinsko-pravnih odnosa do pravovremene provedbe aktivnosti. No uz dobru suradnju sa Sveučilištem i Županijom uspjeli smo priču dovesti do kraja – rekao je na završnoj konferenciji Damir Mirković, ravnatelj Centra za razvoj Brodsko-posavske županije.

Razvoj inovacijskog sustava

Ključne usluge RTICS-a uključuju tehnološke usluge i usluge inženjeringa u područjima 3D tehnologija, naprednih proizvodnih tehnologija, naprednih materijala, automatizacije i robotike, programe usavršavanja, usluge poslovne podrške u područjima inovacijskih programa za poduzetnike i drugo. U centru će se razvijati suradnja i odnosi sa svim relevantnim znanstveno-istraživačkim i inovacijskim institucijama u Hrvatskoj kako bi se postiglo sinergijsko djelovanje i uspostavio komplementaran opseg djelatnosti.

Izgradnja centra trebala bi doprinijeti jačanju regionalne konkurentnosti te pametnom, održivom i uključivom razvoju Slavonije ulaganjem u inovacijsku infrastrukturu u području strojarstva i razvojem regionalnog inovacijskog sustava.

Projekt provodi Brodsko-posavska županija u suradnji sa slavonskobrodskim Sveučilištem.

storyeditor/2024-08-09/edukacija_dojenje__1_.jpg Promocija dojenja Majčino mlijeko nije samo hrana nego i lijek za novorođenčad storyeditor/2024-08-08/Suvenir_majica_turopoljski_kozuh_zena_Large.png Turopoljski kožuh nosio se tijekom hladnih zimskih mjeseci Zagrebačka županija ima novi suvenir, nosi ga i Laura Bush storyeditor/2024-08-09/a_vocin_tekst_filic_i_androvic_foto_kristijan_toplak.jpg Najveće gradilište u Virovitičko-podravskoj županiji U Voćinu se brinu jednako za sve, i za mlade i za stare