Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
Turopoljski kožuh nosio se tijekom hladnih zimskih mjeseci

Zagrebačka županija ima novi suvenir, nosi ga i Laura Bush

storyeditor/2024-08-08/Suvenir_majica_turopoljski_kozuh_zena_Large.png
1/2
Foto: Zagrebačka županija SUVENIRI su osmišljeni tako da nikoga ne ostave ravnodušnim, a nova serija majica s uzorkom turopoljskog kožuha nastavak je tog uspješnog koncepta
Majice imaju jedinstven uzorak, nadahnut narodnom nošnjom iz 19. i 20. stoljeća. Ovaj uzorak odiše duhom tradicije, oslanjajući se na bogatu kulturnu baštinu Turopolja, kraja poznatog po plemenitoj prošlosti te iznimnoj materijalnoj i nematerijalnoj baštini

Zagrebačka županija, regija s bogatom poviješću, kulturom i tradicijom, nedavno je lansirala novi suvenir koji uspješno spaja autentičnost i suvremeni dizajn. Radi se o majicama s jedinstvenim uzorkom, nadahnutim narodnom nošnjom iz 19. i 20. stoljeća. Ovaj uzorak odiše duhom tradicije, oslanjajući se na bogatu kulturnu baštinu Turopolja, kraja poznatog po plemenitoj prošlosti te iznimnoj materijalnoj i nematerijalnoj baštini.

Posebno se ističe uzorak turopoljskog kožuha, dijela narodne nošnje koji se tradicionalno izrađivao od štavljene kože. Turopoljski kožuh, specifičan prsluk koji je nekada bio neizostavan dio odjeće u zimskim mjesecima, pravi je simbol ove regije. Prepoznatljiv je po svojim ornamentima, a izrađuje se ručno, pri čemu svaki detalj, od kožnih aplikacija do ovčjeg runa, zahtijeva precizan i dugotrajan rad. Ovaj se motiv danas prenosi na moderne odjevne predmete kao što su majice, čime se osigurava očuvanje i promocija ovoga značajnog kulturnog elementa.

Precizan ručni rad

Turopolje, poznato kao Plemenita općina Turopolje, stoljećima njeguje tradiciju drvene arhitekture, ali i bogate materijalne i nematerijalne baštine. U srcu ove tradicije nalazi se turopoljski kožuh, koji je postao sinonim za ovu regiju. Zanimljivo je spomenuti da je jedan od ovih kožuha bio darovan bivšoj prvoj dami SAD-a Lauri Bush, čime je turopoljska baština dobila i međunarodno priznanje.

Više o turopoljskom kožuhu ispričala je Tina Miličević, kći poznatog majstora Tomislava Miličevića, koji je izradio prsluk za Lauru Bush kao dar jednog od kulturno-umjetničkih ansambala. Tina je otkrila zanimljive detalje o izradi ovoga specifičnog dijela odjeće.

SUVENIRI su osmišljeni tako da nikoga ne ostave ravnodušnim, a nova serija majica s uzorkom turopoljskog kožuha nastavak je tog uspješnog koncepta
Foto: Zagrebačka županija SUVENIRI su osmišljeni tako da nikoga ne ostave ravnodušnim, a nova serija majica s uzorkom turopoljskog kožuha nastavak je tog uspješnog koncepta

– Turopoljski kožuh nosio se tijekom hladnih zimskih mjeseci i bio je neizostavan dio odjeće u Turopolju. Postojale su dvije verzije: muška, s dugim rukavima, i ženska, u obliku prsluka. Obje verzije izrađivale su se od štavljene kože, a ono što ih čini posebnima su ornamenti koji su identični u obje varijante. Svaki uzorak, svaka bobica kože koja je prišivena na prsluk, rezultat je dugotrajnog i preciznog ručnog rada. Posebnost ovog odjevnog predmeta leži upravo u tim detaljima jer svaki komad kože prišiva se ručno, što doprinosi jedinstvenom izgledu i trajnosti – objašnjava Tina Miličević. Dodaje da njezin otac od 90-ih godina prošlog stoljeća nastavlja ovu tradiciju, čuvajući je od zaborava i prenoseći znanje na nove generacije.

Turistička zajednica Zagrebačke županije prepoznala je vrijednost ovog nasljeđa i odlučila je promovirati turopoljski kožuh kroz moderni suvenir – majice s uzorkom ovog tradicijskog odjevnog predmeta. Ovo nije prvi put da turistička zajednica Zagrebačke županije uspješno spaja tradiciju s modernim dizajnom. Proteklih godina predstavljeni su razni suveniri koji su praktični za svakodnevnu upotrebu, poput majica i narukvica s motivima karakterističnim za ovu regiju. Svaki od ovih suvenira osmišljen je s ciljem da ne ostavi nikoga ravnodušnim, a nova serija majica s uzorkom turopoljskog kožuha nastavak je tog uspješnog koncepta.

Treće izdanje suvenira

– Volimo kreirati suvenire koje ljudi zaista koriste i koje mogu nositi u svakodnevnim situacijama. Naša nova kolekcija majica treće je izdanje suvenira s uzorcima koji predstavljaju našu bogatu kulturnu baštinu. Prije toga predstavili smo majice s motivom ruže, simbola našeg kraja, te smo surađivali s poznatim brendom nakita kako bismo kreirali narukvice s vjerskim motivima koje su postale vrlo popularne tijekom zime. Sada je došlo vrijeme da promoviramo naš predivni turopoljski kraj ovim jedinstvenim uzorkom – ističe Ivana Alilović, dugogodišnja direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije.

Uz promociju novih suvenira, Turistička zajednica Zagrebačke županije poziva sve zainteresirane da prate njihove digitalne kanale, na kojima će u idućim danima biti organiziran nagradni natječaj. Ova inicijativa ima za cilj dodatno popularizirati novi suvenir, a ujedno i približiti široj javnosti bogatu povijest i kulturno nasljeđe Turopolja. Novi suvenir savršen je spoj tradicije i modernog dizajna te je istinski dragulj kulturne baštine ovoga kraja kroz atraktivan i suvremen dizajn. Ovakvim inicijativama Zagrebačka županija pokazuje da se kulturno nasljeđe može uspješno prenijeti i integrirati u suvremeni kontekst, osiguravajući da tradicija ne bude zaboravljena, već da živi i dalje kroz nove generacije koje će je nositi i čuvati.

storyeditor/2024-08-11/MZB.jpg Na natječaj predana projektna dokumentacija za ulaganje u budući centar izvrsnosti Ulaganje u Srednju školu Prelog da postane centar naprednih vještina i znanja Gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara u gradskoj je vijećnici primio kajakašice i kajakaše koji su na prvenstvu Hrvatske u Zagrebu ostvarili sjajne rezultate Prijam za prvake Kajakaši i kanuisti promoviraju grad Slavonski Brod po Europi i svijetu storyeditor/2024-08-09/PXL_010922_95405732.jpg Jedinstvena aplikacija preko koje će građani Osijeka imati sve što im je potrebno Osijek će imati jedinstvenu gradsku aplikaciju, prvu u Hrvatskoj