Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska
Najveće gradilište u Virovitičko-podravskoj županiji

U Voćinu se brinu jednako za sve, i za mlade i za stare

storyeditor/2024-08-09/a_vocin_tekst_filic_i_androvic_foto_kristijan_toplak.jpg
1/3
Foto: Kristijan Toplak UZDIGAO SE Voćin iz pepela i ponosni smo na sve ono što se ovdje radi, ističe virovitičko-podravski župan u obilasku Voćina s načelnikom
Voćin je najmlađa općina u Hrvatskoj, imaju indeks vitalnosti najbolji u Slavoniji. No osim što se tu "dječji plač" čuje češće i više nego drugdje, oni su i najveće gradilište u Virovitičko- podravskoj županiji

Voćin je u Domovinskom ratu, uslijed srpske agresije, bio jedno od najpogođenijih mjesta u Virovitičko-podravskoj županiji. Velikim dijelom je bio srušen i spaljen, a do temelja raznesena crkva Pohoda Blaženoj Djevici Mariji...

Danas je Voćin najmlađa općina u Hrvatskoj, imaju indeks vitalnosti najbolji u Slavoniji. No osim što se ovdje "dječji plač" čuje češće i više nego drugdje, oni su i najveće gradilište u Virovitičko-podravskoj županiji.

Turizam im je vrlo bitan

Tu, podno Papuka, raste turistički kompleks Klokočevac. Sredstvima resornog ministarstva, općine Voćin i Virovitičko-podravske županije, gradi se centar za starije osobe. Pod krovom je pastoralno-duhovni centar u sklopu Svetišta u Voćinu, jasni su obrisi križnog puta koji kažu, kad bude gotov, bit će spektakularniji od onog u Mariji Bistrici. U obližnjim Ćeralijama niče nova zgrada šumarije, a istu su otvorili prošle godine u Voćinu gdje je ujedno i središte Parka prirode Papuk.

Jedna su od rijetkih općina koja ima dva vrtića, u Voćinu i Ćeralijama i u kojima se traži – mjesto više. U središtu Voćina je suvremeno opremljena škola sa sportskom dvoranom i sportskim terenima, a u proteklih nekoliko godina znatno se razvija turizam. Jer, tu je Rupnica, prvi hrvatski geološki spomenik sa stubastim ostacima vulkana koji se mogu rijetko gdje vidjeti u svijetu.

Svetište u Voćinu svake godine bilježi sve veći broj hodočasnika, a prošle godine bilo ih je više od 100.000. Geo info centar Parka prirode Papuk, u kojemu se može vidjeti kako su izgledali dinosauri, predstavlja nezaobilaznu stanicu kada se posjeti Voćin.

NAJMLAĐA općina u RH razvijajući sve projekte ima svijetlu budućnost, a sve, kažu, rade za djecu
Foto: Kristijan Toplak NAJMLAĐA općina u RH razvijajući sve projekte ima svijetlu budućnost, a sve, kažu, rade za djecu

Niču i brojne kuće za odmor, prisutan je i velik broj obrtnika, malih firmi koji se oslanjaju na drvo i prerađevine od drva. Općina je to, kažu nam, u kojoj se brinu za sve, i za mlade i za stare.

– Ponosni smo na svako naselje u našoj Virovitičko-podravskoj županiji, ali Voćin, zbog svog stradavanja u Domovinskom ratu, ima posebno mjesto u našim srcima. Podno Papuka, Voćin se uzdigao iz pepela i ponosni smo na sve ono što se ovdje radi. Na svakom koraku je vidljivo koliko se ovdje brinu za sve stanovnike, od najmlađe do najstarije dobi. Imaju ogroman turistički potencijal, gospodarski se lijepo razvijaju, a Virovitičko-podravska županija im je do sada, a i tako će biti i ubuduće, uvijek davala podršku – naglasio je virovitičko-podravski župan Igor Andrović.

Primjer su i funkcionalne povezanosti, pa tako s općinom Čačinci imaju zajedničku turističku zajednicu – Vrata Papuka. Iznimno su uspješni i povlačenju europskih sredstava, u čemu im veliku podršku daje županijska razvojna agencija VIDRA. No načelnik Općine Voćin Predrag Filić želi više i bolje.

– Uzimajući u obzir sve povijesne kompleksnosti Voćina, moram priznati da smo u ovim vremenima imali i određenu sreću. Odnosi se to na sve one projekte koje smo planirali još 2015., ali tek u novije vrijeme, zahvaljujući Vladi RH, EU fondovima, potpori Virovitičko-podravske županije, sve ono što smo tada promišljali, pripremali, danas provodimo u realizaciju. Najmlađa smo općina u RH, a razvijajući sve te projekte imamo svijetlu budućnost, jer sve to radimo za našu djecu. U Centru za starije osobe otvorit ćemo brojna radna mjesta, posebno za naše žene, jer naše majke su zalog opstanka našeg Voćina. Razvijamo turističke potencijale jer Papuk sa svojim prirodnim ljepotama, nudi sigurnost i perspektivu razvoja kontinentalnog turizma. Veseli nas i gospodarski razvoj, naselja i gradova u našoj blizini, ponajprije Virovitice i Slatine, jer razvoj tih urbanih sredina otvara i mogućnosti razvoja cijele naše općine – napominje Filić dodajući kako mu je cilj u Voćinu stvoriti uvjete za život kao u velikim sredinama.

Život bez stresa

– Imamo široku paletu javnih usluga, kod nas je dostupno sve, kao u velikim sredinama. Sportski tereni, vrtić, glazbena škola... Želimo da naše mlade obitelji, od kojih su neke osjetile i kako je to živjeti izvan Hrvatske, u ovom okruženju imaju standard i mogućnosti kao u većim gradovima. To je uloga nas iz lokalne samouprave, jer osim mira i života bez stresa, što nudi Voćin, nama je cilj ljudima stvoriti idealno okruženje za življenje – zaključuje načelnik Voćina.

Gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara u gradskoj je vijećnici primio kajakašice i kajakaše koji su na prvenstvu Hrvatske u Zagrebu ostvarili sjajne rezultate Prijam za prvake Kajakaši i kanuisti promoviraju grad Slavonski Brod po Europi i svijetu storyeditor/2024-08-09/PXL_010922_95405732.jpg Jedinstvena aplikacija preko koje će građani Osijeka imati sve što im je potrebno Osijek će imati jedinstvenu gradsku aplikaciju, prvu u Hrvatskoj storyeditor/2024-08-09/miran_2.jpg Grad Bjelovar uručio je Miranu 10.000, a treneru Bošnjaku 3000 eura Slavlje u Bjelovaru – brončani Miran Maričić dočekan kao heroj