Izbornik
Naslovnica Gradovi Koprivnica
Odvoz plastike češći je od papira jer je plastika volumenski veća

Komunalac: Zelene otoke u gradu obilazimo i okoliš čistimo svakodnevno

storyeditor/2024-08-09/smece_vinica_B.jpg
Foto: Komunalac Koprivnički Komunalac još je jednom pozvao građane da odvojeno prikupljaju otpad te se posebno osvrnuo na prošlotjedni problem s reciklabilnim otpadom na Vinici

Koprivnički Komunalac još je jednom pozvao građane da odvojeno prikupljaju otpad te se posebno osvrnuo na prošlotjedni problem s reciklabilnim otpadom na Vinici.

Kad je riječ o nedavnom nepropisno odbačenom otpadu kod zelenog otoka na Vinici kod društvenog doma, Komunalac je obavijestio stanovnike Vinice, kao i vlasnike vikend-objekata koji također koriste taj zeleni otok, da je otpad uklonjen, a obavijestili su i tvrtku čiji je veliki zeleni kontejner za papir da ga isprazne.

– Želimo naglasiti i da se obilazak svih zelenih otoka radi svakodnevno te se okoliš od odbačenog otpada čisti svakodnevno, a svaki spremnik na zelenom otoku provjerava se jednom tjedno te se prazni kada je popunjenost 80 posto. Ovim putem apeliramo na građane da otpad odvajaju i sortiraju na mjestu nastanka, kod kuće. Svako kućanstvo ima spremnik za pojedinu vrstu otpada, a u slučaju viška, sav odvojeni reciklabilni otpad mogu besplatno odložiti u spremnike na zelenim otocima, u ovom slučaju spremnik za papir, plastiku, metal i staklo. Također, na blagajnama Komunalca mogu se kupiti dodatne crne vreće za miješani komunalni otpad, plave za papir, žute za plastiku i zelene za biootpad koje Komunalac odvozi ispred kućnog praga prema rasporedu odvoza. Dovoz svih vrsta otpada (osim miješanog) besplatan je u Reciklažnom dvorištu Herešin, a dovoz biorazgradivog i građevinskog (do jedne autoprikolice mjesečno) besplatan je u Kompostani Herešin i reciklažnom dvorištu za građevni otpad. Uvođenjem odvajanja otpada na kućnom pragu i podjelom zelenih/žutih/smeđih spremnika smanjila se količina miješanog komunalnog otpada u kućanstvu kao i potreba da se spremnici prazne jednom tjedno. U slučaju da kućanstvo proizvede više miješanog otpada, u Komunalcu se može zadužiti spremnik većeg kapaciteta. Isto tako, odvoz otpadne plastike češći je od odvoza papira jer je plastika volumenski veća i spremnik se prije napuni. Papir je puno manjeg volumena ako se prije odlaganja ne zgužva, a ravni papir lakši je i za daljnju obradu i recikliranje", ističu u Komunalcu.

Pozvali su, također, sve građane da ispune online upitnik namijenjen upravo stanovnicima Koprivnice. Cilj upitnika je razumjeti navike recikliranja.

storyeditor/2024-08-08/Suvenir_majica_turopoljski_kozuh_zena_Large.png Turopoljski kožuh nosio se tijekom hladnih zimskih mjeseci Zagrebačka županija ima novi suvenir, nosi ga i Laura Bush storyeditor/2024-08-09/a_vocin_tekst_filic_i_androvic_foto_kristijan_toplak.jpg Najveće gradilište u Virovitičko-podravskoj županiji U Voćinu se brinu jednako za sve, i za mlade i za stare storyeditor/2024-08-11/MZB.jpg Na natječaj predana projektna dokumentacija za ulaganje u budući centar izvrsnosti Ulaganje u Srednju školu Prelog da postane centar naprednih vještina i znanja