Izbornik
Naslovnica Gradovi Čazma
Pametna rješenja za bolju budućnost Čazme

Grad planira uvođenje sustava pametnih kamera na sedam frekventnih lokacija

storyeditor/2024-08-23/DAK_7517.jpg
1/3
Foto: Čazma GRAD Čazma krenuo je u novu fazu razvoja koja će dodatno unaprijediti kvalitetu života građana
Projekti iz digitalnih tehnologija i ekologije vrijedni su 81.015,03 eura, a provode se uz podršku Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, koji će financirati 40 posto iznosa

Grad Čazma krenuo je u novu fazu razvoja koja će dodatno unaprijediti kvalitetu života građana. Zahvaljujući sredstvima odobrenim od Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Čazma će uskoro implementirati projekte iz područja digitalnih tehnologija i ekologije ukupne vrijednosti 81.015,03 eura.

Pametni i održivi grad

Ovaj investicijski ciklus, s udjelom Fonda od 40 posto, odnosno 32.406,01 eura te preostalim iznosom iz gradskog proračuna, predstavlja ključan korak u transformaciji Čazme u pametni i održivi grad. Jedan od najvažnijih segmenata ovog projekta odnosi se na unaprjeđenje prometnog sustava Čazme. Grad planira uvođenje sustava pametnih kamera na sedam frekventnih lokacija, što će omogućiti online praćenje prometa u stvarnom vremenu. Cilj ovog projekta nije samo poboljšanje prometne sigurnosti već i optimizacija prometa na ključnim točkama grada. Kamere će koristiti naprednu tehnologiju prepoznavanja registarskih tablica, što će omogućiti brzu identifikaciju vozila i njihovo praćenje. Drugi ključni aspekt ovog projekta odnosi se na modernizaciju rada javne uprave u Čazmi. Uvođenje šest novih pametnih i digitalnih rješenja za unaprjeđenje rada javne uprave predstavlja revoluciju u načinu na koji građani i poduzetnici komuniciraju s gradskim institucijama. Ova rješenja uključuju platformu Otvoreno, digitalne obrasce, vezu na javni sustav Porezne uprave, aplikaciju za praćenje provedbe i napretka svih projekata koji se provode te modul "Moj proračun", koji omogućava izravnu vezu s građanima.

ZELENA TRANZICIJA nužna je u borbi protiv klimatskih promjena
Foto: Čazma ZELENA TRANZICIJA nužna je u borbi protiv klimatskih promjena

Platforma Otvoreno će građanima pružiti transparentan uvid u sve aktivnosti gradske uprave, omogućavajući im da jednostavno prate rad lokalnih vlasti i sudjeluju u donošenju odluka. Digitalni obrasci eliminiraju potrebu za fizičkim dolaskom u gradske institucije, što će značajno uštedjeti vrijeme i resurse građanima, ali i samoj upravi. Vezom na javni sustav Porezne uprave, poduzetnici i građani imat će pristup relevantnim informacijama i mogućnostima plaćanja poreza i drugih obaveza putem interneta, bez potrebe za odlaskom na šalter. Aplikacija za praćenje provedbe projekata pružit će građanima uvid u tijek realizacije projekata u njihovoj zajednici, omogućavajući im da budu informirani o napretku i eventualnim promjenama u planovima. Modul "Moj proračun" predstavlja posebno inovativno rješenje jer omogućava građanima aktivno sudjelovanje u izradi i praćenju proračuna grada. Građani će imati priliku predlagati projekte i aktivnosti koje smatraju važnima za zajednicu, čime će se povećati transparentnost i odgovornost gradske uprave.

Mjerenje kvalitete zraka

Treći segment ovog projekta posvećen je klimatskim promjenama i zelenoj tranziciji. U sklopu ovog dijela projekta u Čazmi će biti postavljena stanica za mjerenje kvalitete zraka i buke, a rezultati mjerenja bit će projicirani u realnom vremenu na LED zaslonu u centru grada. Ovaj sustav, koji će biti pogonjen solarnom energijom, omogućit će građanima da budu informirani o stanju okoliša u svom gradu te da na temelju tih informacija planiraju svoje aktivnosti. Sustav će također omogućiti gradskoj upravi da prati trendove u kvaliteti zraka i buke te da pravovremeno poduzme potrebne mjere u slučaju pogoršanja uvjeta. Ovakav sustav bit će posebno koristan u identificiranju izvora zagađenja te planiranju dugoročnih mjera za poboljšanje kvalitete života u gradu. Osim toga, korištenje solarne energije za pogon sustava naglašava predanost Grada Čazme zelenoj tranziciji i održivom razvoju. Zelena tranzicija nužna je u borbi protiv klimatskih promjena, a ovaj projekt predstavlja važan korak prema ostvarivanju ciljeva iz Nacionalnog energetskog i klimatskog plana RH za razdoblje 2021.–2030. te drugih strateških dokumenata na nacionalnoj i europskoj razini.

Grad Čazma ovime pokazuje kako i lokalne zajednice mogu aktivno sudjelovati u globalnoj borbi protiv klimatskih promjena, uvodeći inovativna rješenja koja koriste obnovljive izvore energije i smanjuju emisije stakleničkih plinova. Cijela inicijativa rezultat je predanog rada Razvojne agencije Čazma, koja je pripremila svu potrebnu dokumentaciju za projekt. Ova agencija, osnovana s ciljem promicanja održivog razvoja i privlačenja investicija u grad, pokazala se kao ključan akter u realizaciji brojnih projekata koji su unaprijedili kvalitetu života građana Čazme. Ovaj projekt u skladu je s Uredbom 2020/852, Nacionalnim razvojnim strategijama 2020.–2030. te Integriranim nacionalnim energetskim i klimatskim planom RH za razdoblje 2021.–2030., kao i Nacionalnim planom razvoja javne uprave za razdoblje 2022.–2027. godine.

storyeditor/2024-08-22/Lapadska_obala_zavrseno.JPG Temeljita obnova i dogradnja Lapadske obale vrijedna je 9,3 milijuna eura Novi dubrovački đir: Lapadska obala omiljena gradska šetnica storyeditor/2024-08-23/PXL_200824_119296006.jpg Međunarodni festival folklora Split našao se i na prestižnom kalendaru CIOFF svjetskih festivala folklora To je ono jedino što narode treba povezivati – dijalog ljubavi i mira storyeditor/2024-08-24/starceviceva_B.jpg Počinje rekonstrukcija važne prometnice Grad obnavlja Starčevićevu, Podravka ruši Dom Slavena