Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
Međunarodni festival folklora Split našao se i na prestižnom kalendaru CIOFF svjetskih festivala folklora

To je ono jedino što narode treba povezivati – dijalog ljubavi i mira

storyeditor/2024-08-23/PXL_200824_119296006.jpg
1/3
Foto: Ivana Ivanovć/PIXSELL Veselo i šareno bilo je u Splitsko-dalmatinskoj županiji gdje su župan Blaženko Boban i zamjenik župana Stipe Čogelja primili organizatore i sudionike 3. Međunarodnog festivala folklora Split 2024.
Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban i zamjenik župana Stipe Čogelja primili organizatore i sudionike 3. Međunarodnog festivala folklora Split 2024. koji je okupio 180 izvođača iz cijelog svijeta

Veselo i šareno bilo je u Splitsko-dalmatinskoj županiji gdje su župan Blaženko Boban i zamjenik župana Stipe Čogelja primili organizatore i sudionike 3. Međunarodnog festivala folklora Split 2024.

U organizaciji Folklornog ansambla Jedinstvo, Festival se održao u Splitu, Podstrani, Trogiru i Solinu, a sudionici su došli iz Australije, Meksika, Gruzije, Rumunjske, Sjeverne Makedonije, Ukrajine, Urugvaja i domaćina Hrvatske. Što se tiče hrvatskih grupa, posjetitelji su vidjeli izvedbu Viteškog udruženja Kumpanjija iz Blata na Korčuli te domaćina Folklornog ansambla Jedinstvo Split, a u Trogiru, odnosno Solinu, nastupili su tamošnji domaćini veličanstveni KUD Kvadrilja i KUD Salona.

Povezuju svijet

Boban im je zaželio dobrodošlicu u Hrvatsku te istaknuo kako se rijetko događa da se toliko šarenilo boja nađe u dvorani Splitsko-dalmatinske županije.

– Zahvaljujući Kulturnom društvu Jedinstvo imamo tu čast da nam svi ovi ljudi svojim koloritom i narodnim nošnjama dijele izričaj svoga srca, mira, ljubavi, radosti, jedinstva; ono što mnogima u turbulentnim vremenima nedostaje. Oni su ti koji povezuju cijeli svijet družeći se, izmjenjujući svoja razmišljanja i njegujući svoje tradicije koje su svima drugima uistinu prihvatljive. Hvala Jedinstvu što već tradicionalno organizira ovu manifestaciju uz koju uživamo u plesovima, pjesmama igrama i tradicijama cijeloga svijeta. Znamo da su ovdje kulturna društva iz Meksika, Australije, Makedonije, Ukrajine, Rumunjske, Urugvaja, Gruzije, uistinu cijeli svijet je danas ovdje u prostorijama Splitsko-dalmatinske županije – poručio je župan Boban. Dodao je da će Splitsko-dalmatinska županija i dalje biti potpora ovakvom njegovanju kulture i tradicije.

Međunarodni festival folklora Split 2024. treću godinu zaredom obogatio je ponudu ljetnih događanja u Splitu i okolici
Foto: Ivana Ivanovć/PIXSELL Međunarodni festival folklora Split 2024. treću godinu zaredom obogatio je ponudu ljetnih događanja u Splitu i okolici

– Ovakav dijalog ljubavi, mira, sreće, šarolikosti, boja i jedinstva, to je jedino ono što narode treba povezivati jer se ovakvim povezivanjem naroda u svijetu neće događati ovako turbulentne stvari kao što se sada, nažalost, događaju. Zato vam hvala na svemu! – poručio je Boban i izrazio zadovoljstvo što se ova manifestacija održava ne samo u Splitu, već i u drugim mjestima Županije.

Članica direkcije Festivala Tea Bilić zahvalila je županu na primanju.

Više lokacija

– Hvala Splitsko-dalmatinskoj županiji koja je prepoznala potencijal ove manifestacije koju organiziramo treći put kako bismo promovirali kulturnu baštinu različitih zemalja diljem svijeta, ali i hrvatske. Ove smo godine u većem broju i na više lokacija. Pozivam sve da nam se pridruže na splitskoj rivi, ali i u Trogiru, Podstrani i Solinu – izjavila je Tea Bilić.

Iznimno su sretni bili i sudionici Festivala.

– Zadovoljstvo je što smo na ovom festivalu. U ovih šest dana predstavit ćemo naše nošnje i tradicije koje naše društvo njeguje – izjavila je Maja Mišova iz Folklornog ansambla Etnos iz Makedonije.

Međunarodni festival folklora Split 2024. treću godinu zaredom obogatio je ponudu ljetnih događanja u Splitu i okolici. U suradnji sa Splitsko-dalmatinskom županijom, Folklorni ansambl Jedinstvo Split ponovno je u Dalmaciju donio svjetske plesove i glazbu, koji su ove godine pristigli od Australije do Južne Amerike. Uz koncerte, organizirana su i brojna prigodna događanja, poput radionica za djecu. Na Festivalu je sudjelovalo više od 180 izvođača iz cijelog svijeta.

Zbog uspješne organizacije i kvalitetnog umjetničkog programa prethodna dva izdanja ove manifestacije, Međunarodni festival folklora Split od ove godine našao se i na prestižnom kalendaru CIOFF svjetskih festivala folklora. CIOFF je inače Međunarodno vijeće organizatora festivala folklora s misijom promocije i očuvanja nematerijalne baštine čovječanstva putem različitih oblika ekspresije kao što su ples, glazba, igre, rituali, običaji i drugi oblici umjetnosti te služenje ciljevima UNESCO-a od 1970. godine podupiranjem aktivnosti svojih članova i nevladinih organizacija koji rade u području folklora i kulturnog nasljeđa te rad u službi mira i nenasilja.

storyeditor/2024-08-23/PXL_060514_7690284.jpg Tržište radne snage Nastavljen pad nezaposlenosti, u mjesec dana 200 novozaposlenih storyeditor/2024-08-23/androvic_123456_snimio_kristijan_toplak.jpg Planira se i dogradnja područnog odjela u Gornjem Hrašćanu Stvaramo pozitivno poduzetničko okruženje, gradimo škole i vrtiće Slavonski Brod trenutačno prolazi kroz intenzivnu fazu dogradnje i izgradnje objekata koji će poboljšati kvalitetu života građana te služiti djeci, mladima i lokalnoj zajednici Širenje infrastrukture Nova ulaganja u izgradnju objekata za sve generacije