Izbornik
Naslovnica Gradovi Samobor
U tijeku radovi vrijedni 2,6 milijuna eura

Obnovu Vile Allnoch u cijelosti će financirati EU

Villa sagrađena u 19. stoljeću propada već dulje vrijeme iako se nalazi u Registru kulturnih dobara Republike Hrvatske. Na objektu je započela konstrukcijska obno
Foto: Samobor

Grad Samobor osigurao je značajna sredstva iz europskih fondova za obnovu Vile Allnoch. Nakon što je za izradu projektne dokumentacije i konstrukcijsku obnovu tog kulturnog dobra, koje se nalazi u neposrednoj blizini centra Samobora, Grad ostvario više od milijun eura iz EU fondova, sada su osigurana i dodatna europska sredstva u iznosu od 1,6 milijuna eura, pa će u konačnici projekt vrijedan 2,6 milijuna eura u stopostotnom iznosu biti financiran sredstvima Europske unije.

U sklopu konstrukcijske obnove objekta do sada su izvedeni radovi na adaptaciji i opremanju prostora privremenog depoa, preseljena je pokretna baština u privremeni depo te se trenutno izvode radovi na obnovi krovišta i učvršćivanju drvene konstrukcije u potkrovlju. Istovremeno se radi nova armiranobetonska ploča koja će zamijeniti neadekvatni drveni strop, a tlačna ploča povezat će se s obodnim zidovima te će učvrstiti kat i stepenice drvenog stubišta koje će se rekonstruirati prema izvornom obliku. Izvode se i pripremi radovi u suterenu za betonsku podnu ploču. Uklonjena je većina slojeva podova i zidova – s obzirom na potrebna dodatna restauratorsko-konzervatorska istraživanja, inovativnim metodama ojačana je većina zidnih konstrukcija, sanirani su lučni svodovi između podruma i prizemlja. Izvedene su pripremne radnje za radove na pročelju objekta.

Nakon konstrukcijske obnove koja obuhvaća popravak i ojačanje nosivih dijelova zgrade, koji su bitni za njenu stabilnost, slijedit će cjelovita obnova objekta. Tako će zapuštena Vila Allnoch, koja je dodatno oštećena u potresu 2020., u potpunosti biti obnovljena i privedena svrsi.

Vila Allnoch upisana je u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske kao nepokretno pojedinačno kulturno dobro. U vrijeme dolaska Petre Škrobot na mjesto gradonačelnice Samobora nalazila se na listi gradske imovine koja je namijenjena prodaji, a sada će biti obnovljena bespovratnim sredstvima iz fondova EU i tako Samoboru vratiti još jednu kulturnu atrakciju.

Advent u Samoboru SAMOBOR Uz fire show na ledu započela još jedna samoborska adventska bajka PONOS GRADA Na međunarodnom natjecanju u Kini Ema Dujmović nastupila je u samoborskoj narodnoj nošnji i osvojila posebno priznanje žirija za najkreativnije dijete Uručeno priznanje učenici koja je briljirala u kineskom Zbog talentirane Eme za Samobor se čulo i u Kini Priznanja su dobili Sadea Bećirović, Dino Šimuncu, Nika Slaček, Josip Šančiću i Vladimir Šintić Prijam kod gradonačelnice Priznanja za uspjehe sportašica i sportaša