Izbornik
Naslovnica Gradovi Zaprešić
Projekt poboljšanja vodno-komunalne infrastrukture "ZA čisto i bistro"

Očuvanje zdravlja ljudi i zaštita vrijednih izvorišta pitke vode

1/2
Foto: Grad Zaprešić
Zbog ovog i drugih projekata, uz bok smo razvijenim europskim zemljama, rekao je gradonačelnik Zaprešića Željko Turk

Novih 13.267 stanovnika priključenih na sustav javne odvodnje, 2580 metara novih cjevovoda u vodoopskrbi, 141.330 metara novoizgrađenih, saniranih i rekonstruiranih cijevi mrežne odvodnje, izgradnja 36 crpnih stanica i rekonstrukcija dvije, dva nova retencijska bazena kapaciteta 850 kubičnih metara...

Kroz Centar za mladež Zaprešić u godinu dana prošlo više od 5500 korisnika Zanimljivo ‘Ljeto u Zaprešiću’ uz radionice Centra za mladež

Edukacija građana

Neke su to od brojki s predstavljanja 684 milijuna kuna vrijednog projekta poboljšanja vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Zaprešić "ZA čisto i bistro". Cilj projekta je povećati priključenost stanovništva na javne kanalizacijske sustave, omogućiti pročišćavanje otpadnih voda, osigurati racionalnije korištenje vode i pridonijeti očuvanju zdravlja ljudi, zaštiti izvorišta voda za piće i na kraju, zaštiti vodnih resursa i okoliša. Provodi se u Zagrebačkoj županiji i obuhvaća područje Grada Zaprešića te općina Bistre, Brdovca, Luke, Pušće, Marije Gorice i Dubravice. Željko Majcen, direktor Vodoopskrbe i odvodnje Zaprešić, poduzeća koje je korisnik projekta, rekao je da je cilj imati čistu prirodu, čistu i bistru vodu i vodotoke.

– Osim izgradnje infrastrukture, jedan je od naših važnih zadataka u ovom projektu edukacija građana – rekao je i dodao da tvrtka koju vodi na tome radi već dugi niz godina, i u svakom je trenutku spremna surađivati sa zajednicom, udrugama i lokalnom samoupravom, kao što je to slučaj i na tom velikom i uspješnom projektu, o kojem su govorili i Željko Turk, gradonačelnik Zaprešića, te Karmen Cerar, načelnica Sektora za projekte iz područja vodnoga gospodarstva ispred Ministarstva zaštite okoliša i energetike.

Koristit će se za seminare, molitvene susrete, radionice, tribine, koncerte... Kripta crkve sv. Ivana Krstitelja postala je – moderna dvorana

– Zbog ovakvog projekta, kao i po drugim vodno-komunalnim projektima, uz bok smo razvijenim europskim zemljama – istaknuo je gradonačelnik Ž. Turk.

Grad Zaprešić je, dodao je, i zbog toga danas poželjan za život. Ukupna je vrijednost projekta 683,801.112 kuna s uključenim PDV-om, a za njegovu su provedbu kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. osigurana bespovratna sredstva EU u iznosu od čak 70,88 posto prihvatljivih troškova, odnosno 387,792.012 kuna. Hrvatske vode i Ministarstvo zaštite okoliša i energetike pokrit će 116,777.202 kuna, dok će preostali dio u iznosu od 42,471.675 kuna sufinancirati Grad Zaprešić i okolne općine.

Pouzdanost vodoopskrbe

U okviru tog Operativnog programa dosad je diljem Hrvatske ukupno odobreno 59 vodno-komunalnih projekata koji se financiraju iz sredstava EU, odnosno Kohezijskog fonda, za što je alocirano osam milijardi kuna, istaknula je Karmen Cerar. Projekt u Zaprešiću nije važan samo za lokalnu zajednicu nego i državnu razinu.

Donesene mjere za povećanje sigurnosti svih sudionika u gradskom prometu U suradnji s MUP-om sanirane su kritične crne točke, štite se i pješaci

Uz ostalo, smanjit će se i gubici u sustavu i osigurati veći stupanj pouzdanosti vodoopskrbe, a dogradit će se i postojeći uređaj za pročišćavanje otpadnih voda na II. i III. stupanju pročišćavanja. Planirani završetak provedbe projekta je 31. prosinca 2023. Predstavljeno je i prvo specijalno vozilo za CCTV inspekciju sustava, jednu od najdjelotvornijih metoda za uvid u stanje sustava odvodnje, koje će efikasno locirati sve nepravilnosti kako bi se izvršile potrebne sanacije.