Izbornik
Naslovnica Gradovi Vinkovci
Stipendije za studente iz Vinkovaca

Od 1. siječnja 700 kuna mjesečno za 230 studenata

Stipendije za vinkovačke studente
Foto: Branimir Bradarić
Gradske stipendije još su jedno ulaganje Grada u mlade ljude koji će se jednoga dana vratiti u grad, kaže gradonačelnik

Studiranje oduvijek predstavlja velik trošak za roditelje koji za studentske potrebe svoje djece moraju izdvajati znatne iznose. S ciljem da se tim obiteljima što više olakša vrijeme studiranja, Grad Vinkovci tijekom akademske 2018./2019. godine stipendirat će ukupno 230 studenata. Od toga broja 115 studenata su „stari“ studenti, dok je 115 brucoša.

Općinski sud vratio se u Vinkovce Pravosudna reforma Vinkovci nakon četiri godine dobili Općinski sud

Dobar poticaj

– Ovo je dobar poticaj za daljnje postizanje uspjeha te poticaj za budućnost u kojoj će se vratiti u Vinkovce i svoje znanje iskoristiti za razvoj našega grada. Tijekom ove akademske godine stipendiramo ukupno 230 studenata što je 56 stipendija više nego protekle godine kada su bile dodijeljene ukupno 174 stipendije vinkovačkim studentima – rekao je gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić.

Dodao je i da su gradske stipendije još jedno ulaganje Grada Vinkovaca u svoju omladinu, u mlade ljude koji će se jednoga dana vratiti u grad i dizati ovaj grad i gospodarski i društveno na sve moguće načine. Misli i da je ulaganje u djecu i mlade ljude koji su dobili priliku studirati i kroz svoju struku razvijati Vinkovce jedini put.

Poskupljenje vode Poskupljenje u Vinkovcima "Plaća Hrvatska, a voda skuplja nego u Njemačkoj"

– Rekao bih da se time malo koji grad može pohvaliti, a ja sam izrazito ponosan što smo u tome uspjeli. Pokušat ćemo održavati taj trend i nagraditi naše izvrsne studente koji, između ostalog, imaju prosjek 3,5 ili više jer je to izvanredan uspjeh – rekao je Bosančić.

Dodao je i da zna da svaka kuna studentu puno znači te da našim obiteljima dobro dođe da studenti imaju jednu malu skromnu pomoć i da svaki mjesec mogu podmiriti barem neke osnovne potrebe.

Objasnio je da će studentima koji su ispunili uvjete natječaja stipendije biti isplaćivane u deset jednakih mjesečnih obroka u iznosu od 700 kuna, i to počevši od siječnja 2019. godine. Za tu namjenu u gradskom proračunu osigurano je 1,6 milijuna kuna.

PiKova zgrada Uređenje PIK-ova zgrada uskoro će biti gradska ljepotica

Pomoć u troškovima

– Prvi put dobivam stipendiju i ona će meni i mojim roditeljima puno pomoći u brojnim troškovima samostalnog života. U tih deset mjeseci to je 7000 kuna. Dosta mi znači ova stipendija jer će mi pomoći u studentskom životu, za stanarinu i sve druge troškove koje podrazumijeva studentsko doba.

Mislim da je ovo sasvim lijepa svota koju možemo potrošiti u te svrhe – rekla je studentica druge godine studija hrvatskog i engleskog jezika na Filozofskom fakultetu Katarina Karaula.

I ostali stipendisti zadovoljni su činjenicom što su ostvarili pravo na stipendije u tekućoj akademskoj godini. Podsjećaju na brojne troškove na koje nailaze poput stanovanja, hrane, prijevoza, knjiga, skripta… Kaže to i student pete godine geografije Matej Vidaković koji se do sada nije prijavljivao na natječaj.

– Svakako da će mi stipendija dobro doći za režijske troškove i niz drugih studentskih troškova tijekom studiranja – rekao je Vidaković.

Ivan Bosančić Vinkovci usvojili proračun za 2019. Bosančić: Ove godine zaposleno 100 ljudi više