Izbornik
Naslovnica Gradovi
Porezno rasterećenje

Od 1. siječnja manja stopa poreza na dohodak

Od prvog dana zalažemo se za porezno rasterećenje, kaže Petra Škrobot
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

S prvim danom siječnja 2024. u Samoboru je na snagu stupila Odluka kojom je smanjena visina poreznih stopa na dohodak i to s 20 posto na 18 posto za nižu te s 30 posto na 27 posto za višu poreznu stopu. Grad Samobor tako nastavlja s politikom poreznog rasterećenja građana. Nakon što je s državne razine poreznom reformom ukinut prirez te je gradovima i općinama dana mogućnost da sami kreiraju svoju poreznu politiku Grad Samobor je tu mogućnost iskoristio za smanjenje nameta, a ne povećanje, kao što su to učinili neki gradovi.

– Od prvog dana zalažemo se za porezno rasterećenje kako bi se stvorila što povoljnija gospodarska klima i privukli investitori te podigla kvaliteta života građana. Grad Samobor nikad nije imao prirez i mi u odnosu na mnoge jedinice lokalne samouprave ne gubimo taj dio prihoda, no s obzirom na to da nam je dana mogućnost da sami kreiramo svoju poreznu politiku, odlučili smo otići korak dalje i smanjili smo stope poreza na dohodak. To smanjenje imat će direktan učinak na povećanje osobnog dohotka zaposlenih sugrađana. I dok drugi gradovi pod izlikom ukidanja prireza podižu stope poreza, grad Samobor će i ovom mjerom znatno unaprijediti kvalitetu života svim svojim zaposlenim sugrađanima, a i postaviti trendove koje drugi gradovi mogu samo slijediti – istaknula je gradonačelnica Petra Škrobot.

Prema projekcijama za 2025. i 2026. godinu, u idućem trogodišnjem razdoblju namjera je osigurati uravnotežen razvoj grada i njegovih ruralnih naselja U planiranju proračuna za 2024. prvi je put i građani Gradski proračun Zaprešića 42 milijuna eura, a povećanja poreza – nema Ukupno 81 novi ugovor studentima je podijelio gradonačelnik Mišel Jakšić na prigodnoj svečanosti u gradskoj vijećnici Koprivnica u top pet hrvatskih gradova po visini izdvajanja za obrazovanje Dodijeljene stipendije studentima: Vi ste budućnost našeg grada PROJEKT je vrijedan 11,7 milijuna kuna, a financiran je iz Državnog proračuna Republike Hrvatske i iz Europskog socijalnog fonda. Konferencija projekta "Josipov dom" Tajna lokacija objekta za žene žrtve nasilja i žrtve obiteljskog nasilja