Izbornik
Naslovnica Gradovi Ivanec
Odluka Gradskog vijeća Ivanca

Od 1. siječnja komunalna naknada veća za 15 posto

radovi
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL/Ilustracija
Tako će primjerice komunalna naknada za stambeni prostor od 100 m2 od 1. siječnja mjesečno poskupjeti za 6 kuna u 1. zoni, 5 kuna u drugoj i 4 kune u 3. zoni

Održana je šesta sjednica Gradskog vijeća Ivanca na kojoj je većinom glasova vijećnika vladajuće pozicije HNS-a, HSU-a i HSS-a kao i troje vijećnika HDZ-a, (jedan HDZ-ov vijećnik bio je suzdržan, dok se SDP izuzeo iz glasovanja) donijeta nova Odluka o visini komunalne naknade.

Tako će se od 1. siječnja 2018. godine vrijednost boda za njen izračun s dosadašnjih 0,40 kn/m2 korisne površine stambenog prostora u prvoj zoni povećati na 0,46 kn/m2, što znači povećanje komunalne naknade od 15%.

Razloge zbog kojih je predloženo povećanje komunalne naknade obrazložio je gradonačelnik Milorad Batinić:

- Novom odlukom predlažemo povećanje komunalne naknade u visini 6 lipa po m2 s time da bi se skupljena sredstva usmjeravala strogo namjenski, isključivo za modernizaciju nerazvrstanih cesta na cijelom gradskom području u idućih 15 godina, od 2018. do 2032. godine. Novim prijedlogom ukinuo bi se dosadašnji model sufinanciranja građana koji nije bio pravedan. Ovakvim modelom osiguralo bi se da ubuduće svi građani, a ne samo dio njih, snose teret modernizacije cesta - kazao je Batinić te dodao da će se povećanjem komunalne naknade godišnje skupiti dodatnih 400.000 do 450.000 kuna koje će se, uz ostala sredstva, usmjeravati isključivo u modernizaciju cesta, priopćili su iz Grada Ivanca.

- Znamo da je i najmanje povećanje cijena nepopularan potez, ali predlažem da ga prihvatimo zato jer će omogućiti uspostavljanje modela koji je pravedniji od dosadašnjeg i zato što je to dugoročno održiv projekt koji će omogućiti da se u idućih 15 godina osigura asfaltiranje novih i održavanje svih cesta na području grada Ivanca - obrazložio je gradonačelnik te kazao da nije riječ o povećanju koje bi ekstremno opteretilo budžet građana.

Potvrđuje to i izračun koji pokazuje da će komunalna naknada za stambeni prostor od 100 m2 od 1. siječnja mjesečno poskupjeti za 6 kuna u 1. zoni, 5 kuna u drugoj i 4 kune u 3. zoni.

Na primjedbe pojedinih vijećnika da građani mjesni odbori nisu bili dovoljno informirani o apsolutnim iznosima povećanja i u kontekstu predstojećeg rasta proračuna slijedom izmjena Zakona o financiranju JL(R)S-a, Batinić je kazao da su na sastanku u Gradskoj vijećnici mjesni odbori bili informirani o svim detaljima i aspektima novog modela.

- Sva vijeća mjesnih odbora o njemu su se pismeno očitovala. Od ukupno 30 mjesnih odbora, jedino su MO-i Jerovec Gornji i Donji bili protiv, dok se Ivanečko Naselje nije precizno očitovalo. Svi drugi mjesni odbori model su prihvatili jer građani znaju da ovako prikupljena sredstva neće ići u potrošnju nego u investicije - izjavio je Batinić.

Nakon donošenja Odluke o povećanju komunalne naknade, potom je, s 13 glasova vladajuće pozicije i HDZ-a, donesena i dopuna Odluke o komunalnoj naknadi. Njome je određeno da će prihodi koji se skupe povećanjem od 15 posto u svakoj kalendarskoj godini biti namijenjeni isključivo za modernizaciju nerazvrstanih cesta na cijelom području grada Ivanca i da će biti tretirani kao oblik sufinanciranja građana.