Izbornik
Naslovnica Gradovi Vinkovci
VINKOVCI

Od 2027. godine grijanje za građane Vinkovaca jeftinije i do 50 posto?

1/3
Foto: Vinkovci
Grad Vinkovci ima toplinski sustav na koji je priključeno oko 1700 domaćinstava i, ovisno o rezultatima istraživanja, mogli bi se okrenuti obnovljivim izvorima energije

Godinama, pa i desetljećima, govori se da su dijelovi Vukovarsko-srijemske županije bogati geotermalnim potencijalima koji do danas nisu ne samo iskorišteni nego ni istraženi. To bi se trebalo promijeniti s obzirom na to da su na području Vinkovaca završena istraživanja geotermalnog kapaciteta tijekom kojega će se utvrditi stvarno stanje ležišta termalnih voda.

Znatne uštede

– Grad Vinkovci ima toplinski sustav na koji je priključeno oko 1700 domaćinstava i, ako se istraživanje pokaže plodonosnim, mogli bismo se okrenuti obnovljivim izvorima energije. Osim toplinarstva, puno nade polažemo i u domaćinstva, industriju i naročito poljoprivredu kada je u pitanju staklenička proizvodnja – rekao je zamjenik gradonačelnika Vinkovaca Josip Romić.

Govoreći o istraživanjima, rekao je kako su benefiti geotermalnih potencijala višestruki, i to od održivog kružnog gospodarenja obnovljivim izvorima energije do energetske neovisnosti, a sve s jednim ciljem – dugoročne ekonomske isplativosti. Prema njegovim riječima, kada bi se stanovnici Vinkovaca grijali iz ove nove energije računi bi, prema procjenama, bili niži i do 50 posto. Ako ova istraživanja urode plodom, Vinkovčani bi već 2027. godine mogli imati i do 50 posto jeftinije grijanje.

– Cijene energenata su enormno skočile gore, a korištenjem geotermalnih potencijala i energije koja nam je na raspolaganju računi bi bili znatno niži – istakao je Romić.

Direktorica Sektora za geotermalnu energiju pri Agenciji za ugljikovodike Martina Tuschl kazala je, ako se geotermalni potencijali tijekom istraživanja pokažu velikima, kreće bušenje. Pojasnila je kako je potrebno imati barem nekoliko bušotina, jednu proizvodnu i jednu utisnu.

– Geotermalna energija jedini je bazni obnovljivi izvor energije, nema varijacija kao kod sunca ili vjetra, ona je dostupna 0-24. Proizvodimo je na proizvodnoj bušotini, a tu vodu kroz utisnu vraćamo natrag u zemlju gdje se ponovno zagrijava i vraća na površinu – rekla je Tuschl.

Dodala je da će na području Vinkovaca biti snimljeno pet seizmičkih linija ukupne dužine 26 kilometara, a očekivana temperatura vode je između 80 i 100 stupnjeva.

Financiranje iz NPOO-a

Inače, Agencija za ugljikovodike ovaj projekt, vrijedan 30 milijuna eura europskog novca, provodi u sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti. Sa svojim istraživanjem završit će do 2025. godine nakon čega će biti izabrana dva područja na kojima će se izbušiti po jedna geotermalna bušotina, što znači još oko dvije godine da se projekti razviju i kada bi gradovi mogli dobiti toplinu. Kroz Nacionalni plan oporavka i održivosti projekt procjene geotermalnog potencijala za upotrebu u toplinarstvu provodi se na šest lokacija u Hrvatskoj. Istraživanja su do sada završena na području Zaprešića, Velike Gorice, Siska, Osijeka i sada Vinkovaca te se nastavljaju na području Vukovara.

Vinkovci Povećana izdvajanja, naglasak na radu s mladima VINKOVCI Zatvoreni dio tržnice postaje moderan prostor koji uskoro otvara vrata VINKOVCI U svakoj općini po jedan vrijedan projekt