Izbornik
Naslovnica Gradovi Samobor
SAMOBOR

Oko 105.000 eura za uskrsnice najranjivijim skupinama građana

Foto: Samobor
Prošle je godine 1300 umirovljenika preuzelo svoje božićnice, a Grad poziva sve koji nisu u registru da do 6. ožujka podnesu zahtjev kako bi ostvarili pravo na uskrsnicu

Grad Samobor i ove je godine osigurao sredstva za isplatu uskrsnica za najranjivije skupine svojih građana: umirovljenike, osobe s invaliditetom i nezaposlene hrvatske branitelje iz Domovinskog rata. Uskrsnice su osigurane i za sve nezaposlene osobe s područja grada Samobora koje se nalaze u registru nezaposlenih osoba pri Zavodu za zapošljavanje zaključno s 1. ožujka 2023.

Iznos ovisi o primanjima

U proračunu je za 2023. za isplatu uskrsnica osigurano 105.000 eura, od kojih 70.000 eura za umirovljenike, osobe s invaliditetom te nezaposlene hrvatske branitelje iz Domovinskog rata, a preostalih 35.000 za nezaposlene građane.

Ovo je još jedna u nizu mjera koje poduzima gradska uprava, kojima se nastoji osigurati bolji životni standard za sve građane. Prošle je godine 1300 umirovljenika preuzelo svoje božićnice, a Grad poziva sve umirovljenike, koji nisu u registru temeljem prijave za dobivanje božićnice, da podnesu zahtjev kako bi ostvarili pravo na uskrsnicu. Iznos uskrsnice ovisi o primanjima i socijalnom statusu, a riječ je o 30, 45 ili 70 eura.

Umirovljenici, osobe s invaliditetom i nezaposleni hrvatski branitelji iz Domovinskog rata s prebivalištem na području grada Samobora, koji imaju mirovinska i druga primanja do 305,26 eura ostvaruju pravo na isplatu uskrsnice ako su već ranije predali dokumentaciju za isplatu božićnice, a i dalje udovoljavaju propisanim kriterijima.

Oni koji nisu predali dokumentaciju za isplatu božićnica, mogu predati ispunjeni obrazac od 13. veljače do 6. ožujka 2023. Obrazac mogu preuzeti na web-stranici Grada Samobora ili na porti gradske uprave.

Uz popunjeni obrazac obavezno je priložiti presliku osobne iskaznice, odrezak mirovine za siječanj ili veljaču 2023., presliku rješenja kojim se dokazuje kako je osobi utvrđeno postojanje priznatog invaliditeta od 80% naviše, preslika rješenja/potvrde kojim se potvrđuje kako osoba ima status hrvatskog branitelja s minimalno 100 dana sudjelovanja u borbenom sektoru. Isplata uskrsnica vršit će se u poslovnici Fine u Samoboru, u razdoblju od 13. ožujka do 8. travnja 2023. Moli se umirovljenike, osobe s invaliditetom i nezaposlene hrvatske branitelje na pridržavanje navedenih rokova.

Isplata u Fini

Što se tiče isplata uskrsnica za nezaposlene osobe s područja grada Samobora, pravo na isplatu 70 eura uskrsnice ostvaruju svi koji se nalaze u registru nezaposlenih osoba pri Zavodu za zapošljavanje s referentnim datumom 1. ožujka. Oni nisu u obvezi ispunjavanja i predaje obrasca. Dokumentacija koju je svaka osoba s popisa nezaposlenih s područja grada Samobora dužna predočiti prilikom isplate uskrsnice su važeća osobna iskaznica te važeći osobni dokument s OIB-om. Isplata uskrsnica za nezaposlene vršit će se u poslovnici Fine u Samoboru, u razdoblju od 13. ožujka do 8. travnja.

Detaljan pregled trošenja javnog novca Na mrežnim stranicama Grada dostupan Proračun u malom PRIPREME U TIJEKU Sraka, Sudec, Princ i Fiškal od petka vode Slobodnu fašničku republiku Odgođena sanacija Radovi u Starogradskoj ulici počinju tjedan dana kasnije