Izbornik
Naslovnica Gradovi Pula 72 pregleda
EU projekt Pula Centar

Oko 1300 domaćinstava dobit će novu kanalizaciju dugu 40 kilometara

radovi
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL/Ilustracija
Nakon izrade svih studijskih projekata i planske dokumentacije kao preduvjeta za dobivanje građevinskih dozvola, projekt 'Pula Centar' aplicirat će se prema nadležnim tijelima na odobrenje

Predstavnici Grada Pule i trgovačkog društva Pragrande d.o.o. u mjesnom odboru Busoler za tamošnje stanovnike te za one s područja Valdebeka održali su prezentaciju o svim dosad poduzetim aktivnostima u sklopu nastavka projekta 'Pula Centar'.

Riječ je o projektu kojim je predviđena gradnja sekundarne kanalizacijske mreže Pule putem bespovratnih sredstava EU, pri čemu će se većina sredstava financirati sredstvima Europske unije, odnosno od 70 do 75 posto, potom sredstvima države od 17 do 20 posto, a udio financiranja Grada Pule iznosit će tek od 8 do 10 posto. Prema posljednjim izračunima oko 1300 domaćinstva dobit će novu kanalizaciju dugu oko 40 kilometara.

Uz zamjenika gradonačelnika Pule Roberta Cveka, prezentaciji su sudjelovali i pročelnik UO za prostorno uređenje, komunalni sustav i imovinu Grada Pule Giordano Škuflić dok su o samom projektu govorili direktor trgovačkog društva Pragrande d.o.o. Igor Stari te rukovoditelj djelatnosti kanalizacije Robi Fuart.

Govoreći o dosadašnjim aktivnostima, direktor trgovačkog društva Pragrande d.o.o. Igor Stari naveo je kako se od samog početka pokušalo obuhvatiti što više kućanstava i što veće područje grada te kako je osnovni preduvjet za dobivanje dozvole za gradnju, rješavanje imovinsko-pravnih odnosa, priopćili su iz Grada Pule.

"Ove godine kreće izgradnja kanalizacije u Bačičevom prilazu jer za to imamo spremne dozvole. To je ujedno i posljednja kanalizacija koja će se graditi redovnim sredstvima jer je naša intencija maksimalno iskoristiti bespovratna sredstva", kazao je Stari.

Rukovoditelj djelatnosti kanalizacije Robi Fuart brojnim je okupljenima detaljno iznio koja će područja i ulice dobiti novu kanalizaciju te je sve zainteresirane još jednom pozvao da se jave u Pragrande kako bi izvršili detaljan uvid u plan.

Nakon izrade svih studijskih projekata i planske dokumentacije kao preduvjeta za dobivanje građevinskih dozvola, projekt 'Pula Centar' aplicirat će se prema nadležnim tijelima na odobrenje. 

Obuhvat sustava odvodnje 'Pula Centar' čini uže gradsko središte s pripadajućim kvartovima te rubna ili prigradska naselja u kojima je moguće širiti mrežu kanalizacije, a to su: Veli Vrh, Padulj, Šijana, Monte Giro, Ilirija, Valdebek, Busoler, Monte Serpo, Valmade, Šikići, Škatari, Jadreški.

Područje mjesnog odbora Štinjan obuhvaćeno je projektom 'Pula sjever' kojim je, pored naselja Štinjan, pokriveno područje Grada Vodnjan i Općine Fažana, a Pragrande d.o.o. u suradnji sa Hrvatskim vodama, Vodovodom Pula d.o.o. i jedinicama lokalne samouprave paralelno provodi aktivnosti na oba projekta.

Planom provedbe vodno-komunalnih direktiva Vlade Republike Hrvatske potrebno je izgraditi uređaj za pročišćavanje otpadnih voda minimalno II stupnja pročišćavanja te dovršiti izgradnju sustava odvodnje uz već izgrađeni obalni kolektor i pripadajuće crpne stanice.