Izbornik
Naslovnica Gradovi
Smanjen komunalni doprinos i komunalna naknada za mnoge djelatnosti

Oko 240.000 eura potpora poduzetnicima i obrtnicima

Kako bi se privuklo nove investitore, u 2023. godini je smanjen komunalni doprinos i komunalna naknada za mnoge djelatnosti, a provodi se i porazno rasterećenje
Foto: Josip Regovic/PIXSELL
Iznos potpora povećan je za gotovo 30 posto, najviši iznosi namijenjeni su za novo (samo)zapošljavanje, a majke poduzetnice koje pokrenu svoj posao prvih šest mjeseci ne plaćaju smještaj djeteta u vrtiću

Grad Samobor i u 2024. godini nastavlja s potporama i subvencijama gospodarstvenicima.

Na dobitku i Mali tehnopolis
Iznos potpora je u odnosu na lani povećan za gotovo 30 posto. Ove godine planirano je izdvajanje od gotovo 240 tisuća eura za potpore i subvencije gospodarstvenicima. Najviši iznos, gotovo 60 tisuća eura po programu, namijenjen je za novo (samo)zapošljavanje čiji je cilj otvaranje novih radnih mjesta, a posredno i poticanje konkurentnosti Samobora. Isti je iznos namijenjen za financijsku potporu Poduzetničkom centru za provedbu programa i aktivnosti poticanja poduzetništva u Samoboru. Više od 53 tisuće eura osigurano je pak za kapitalna ulaganja u malom gospodarstvu. S gotovo 52 tisuće eura sufinancira se i cijena zakupa poslovnih prostora u poduzetničkom centru/inkubatoru Mali tehnopolis, čime nastavlja podupirati mlade poduzetnike koji svoj poslovni put započinju upravo u Samoboru. Financijska sredstva namijenjena su i za tehničku pomoć Poduzetničkom centru. Subvencije od oko 4000 eura osigurane su i za obrtnike, a za samoborske tradicijske i umjetničke obrte više od 7000 eura. Najveći je porast subvencija, s više od 28 na gotovo 52 tisuće eura, vidljiv kod programa sufinanciranja poduzetnika u Malom tehnopolisu Samobor. Velik je porast primjetan i kod sredstava namijenjenih Poduzetničkom centru Samobor kao i kod sredstava namijenjenih kapitalnim ulaganjima u malom gospodarstvu koja su povećana za 25 posto. Uz postojeće mjere, u prošloj godini uvedena je nova potpora s naglaskom na žensko poduzetništvo. Majke poduzetnice koje pokrenu vlastiti posao, prvih šest mjeseci, u potpunosti se oslobađaju plaćanja smještaja djeteta u vrtiću. Kako bi privukao nove investitore u 2023. godini je smanjen komunalni doprinos i komunalna naknada za mnoge djelatnosti.

Umanjenje komunalnog doprinosa vrijedi i za gradnju stanova i obiteljskih kuća izvan prve zone, što pojeftinjuje gradnju nekretnine.

Novom Odlukom o komunalnom doprinosu Grad Samobor želi pridonijeti i rješavanju i prevenciji problema premalog broja parkirnih mjesta. Zato se komunalni doprinos ukida svima koji odluče graditi podzemnu garažu. Kod obračuna komunalnog doprinosa objekata u sklopu kojih se grade podzemne garaže, obujam građevine se umanjuje za obujam podzemne garaže.

Porezno rasterećenje
Praćenjem trendova na tržištu rada Grad Samobor u 2023. donio je i Odluku o smanjenju komunalne naknade za kreativne industrije kao i tradicijske i umjetničke obrte. Za sve investicije, osim trgovačkih centara, oslobođenje plaćanja komunalne naknade u prve tri godine poslovanja je u iznosima od 100% za prvu godinu, 75% za drugu godinu i 25% za treću godinu, a za logističke centre oslobođenja iznose od 50% do 25%.

Politiku poreznog rasterećenja Grad Samobor nastavio je i u 2024. godini pa je s početkom nove godine na snagu stupila Odluka kojom je smanjena visina poreznih stopa na dohodak i to s 20% na 18% za nižu te s 30% na 27% za višu poreznu stopu, što je najveće ukupno smanjenje stope poreza na dohodak u Hrvatskoj.

Agencija građanima zainteresiranima za prijavu na skorašnji natječaj nudi i procjenu visine ulaganja Građanima će ove godine na raspolaganju biti čak 120 milijuna eura REA pomaže svima koji žele obnoviti kuće uz državnu potporu VIŠE od 10.000 ljudi na skupštini reklo tko su i gdje pripadaju Sjećanje na Narodnu skupštinu održanu usred Čakovca Obilježena 105. godišnjica pripajanja Međimurja matici OVE GODINE će u "sajamskom gradu Viroexpa" biti gužva jer je više od 60 posto prostora već popunjeno Viroexpo počinje 16. veljače, stižu izlagači iz desetak zemalja Izlagači se javljaju pa očekujemo da ćemo uskoro imati popunjen prostor