Izbornik
Naslovnica Gradovi
Građanima će ove godine na raspolaganju biti čak 120 milijuna eura

REA pomaže svima koji žele obnoviti kuće uz državnu potporu

Agencija građanima zainteresiranima za prijavu na skorašnji natječaj nudi i procjenu visine ulaganja
Foto: Robert Mihaljević

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost objavio je uvjete za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća.

Građanima će ove godine na raspolaganju biti čak 120 milijuna eura, što je dosad najveći iznos. Natječaj bi trebao biti raspisan krajem veljače.

Regionalna energetska agencija Sjever sa sjedištem u Koprivnici najavila je kako će građanima s područja Koprivnice pružiti besplatnu potporu u prijavi. Prijaviti se mogu vlasnici i suvlasnici čije kuće imaju do 600 kvadrata ili do tri stambene jedinice te više od 50 posto površine namijenjene stanovanju. Građani mogu računati na 60-postotno sufinanciranje, a maksimalni iznos poticaja bit će 62.000 eura po prijavi.

Vlasnici obiteljskih kuća bespovratna sredstva mogu dobiti za toplinsku izolaciju vanjskih zidova i krovova te zamjenu vanjske stolarije. Sredstva se mogu dobiti i za ugradnju dizalica topline, sunčanih toplinskih kolektora te kotlova na pelete. Ugradnju solarnih elektrana Fond će sufinancirati s 50 posto ukupnog iznosa.

Građani s područja Koprivnice u Regionalnoj energetskoj agenciji Sjever mogu dobiti uslugu besplatnog savjetovanja i uslugu tehničke pomoći. To, uz ostalo, obuhvaća pomoć u prijavi za energetsku obnovu obiteljskih kuća i ugradnju obnovljivih izvora energije, procjenu postojećeg stanja i davanje prijedloga za povećanje energetske učinkovitosti.

No Agencija građanima zainteresiranima za prijavu na skorašnji natječaj nudi i procjenu visine ulaganja i prihvatljivosti zgrade za energetsku obnovu ili ugradnju solarnih elektrana.

– Regionalna energetska agencija Sjever je javna, nezavisna i neprofitna ustanova koju su osnovali gradovi Koprivnica, Varaždin i Virovitica s ciljem podrške i savjetovanja te pružanja usluga svim dionicima na polju energetike. Bavi se problematikom s područja obnovljivih izvora energije, energetske učinkovitosti i racionalnog korištenja energije te zaštite okoliša", naglašavaju u REA-i Sjever koja ima sjedište u Koprivnici.

OVE GODINE će u "sajamskom gradu Viroexpa" biti gužva jer je više od 60 posto prostora već popunjeno Viroexpo počinje 16. veljače, stižu izlagači iz desetak zemalja Izlagači se javljaju pa očekujemo da ćemo uskoro imati popunjen prostor NOVA ZGRADA I. OŠ Petrinja izgrađena je na lokaciji koju je osigurala Županija, koja je ujedno izdvojila i gotovo pola milijuna eura za novu opremu i namještaj za školu 20 učionica, knjižnica, kuhinja s blagovaonicom... U novom objektu I. osnovne škole Petrinja 349 učenika na nastavi Odbor za hrvatske branitelje Zagrebačke županije održao je sjednicu Natječaji se raspisuju u prvoj polovici 2024. Zagrebačka županija za branitelje izdvojila gotovo 180 tisuća eura