Izbornik
Naslovnica Gradovi Poreč 164 pregleda
Gradsko kupalište u Poreču

Omiljena plaža u blizini centra grada dobila novi izgled

Grdasko kupalište u Poreču
1/7
Foto: Grad Poreč
Na porečkom Gradskom kupalištu plaže su nasipane kamenim oblutcima, a dotrajala ograda zamijenjena je novom, uz šetnicu su postavljene i teretane na otvorenom, nove klupe, tuševi, koševi ali i dvije pametne solarne klupe...

Otvorena je novouređena plaža na Gradskom kupalištu u Poreču. Vrijednost uređenja iznosi 1,8 milijuna kuna + PDV, a radove je izvela Ekspert gradnja iz Buzeta. 

Glazbena ograda samo je jedan od noviteta na ovoj atraktivnoj plaži u blizini centra grada. Na 1500 kvadrata uređena je šetnica i plaža, izrađeni su dodatni pristupi plažama za osobe s invaliditetom i smanjenom pokretljivošću, plaže su nasipane kamenim oblutcima, a dotrajala ograda zamijenjena je novom. Potporni zid šetnice, koji je uslijed utjecaja mora i vremena dotrajao, saniran je, a uz šetnicu su postavljene i teretane na otvorenom, nove klupe, tuševi, koševi ali i dvije pametne solarne klupe.

Zamjenik gradonačelnika Loris Peršurić prilikom otvorenja odsvirao je na glazbenoj ogradi jedan od najprepoznatljivijih simbola grada i neslužbenu porečku himnu 'La mula de Parenzo'.

- U posljednje tri godine Grad Poreč-Parenzo uredio je pet gradskih plaža – u Červar Portu, Saladinki, Materadi Sjever, kod tra Bare te plažu na Gradskom kupalištu. To su sve javne, gradske plaže na kojima su generacije Porečanki i Porečana naučile plivati, plaže za koje smo svi vezani i plaže na kojima smo stvorili brojne uspomene. Reakcije građana na novouređene plaže su odlične, što nam je dodatna potvrda da idemo u dobrom smjeru - rekao je zamjenik gradonačelnika Peršurić.

Grad je za uređenje ove plaže od Ministarstva turizma dobio 600.000 kn bespovratnih sredstava, što je slučaj i kod uređenja ostalih gradskih plaža. - Povlačenjem sredstava iz raznih fondova želimo što manje teretiti gradski proračun, a pritom urediti plaže i sačuvati zelene oaze - zaključio je Peršurić.

Uz glazbenu ogradu, na kojoj se u hodu udaranjem po cijevima može odsvirati „La mula de Parenzo“ postavljena je i informativna ploča o skladbi na četiri jezika, kao i informativna ploča o Lorenskom križu koji se nalazi uklesan u obalnim stijenama. Porečki arhitekt  Antonio Marion je na temelju istraživanja otkrio da se radi o zanimljivom primjerku križa koji se koristio u razvijenom srednjem vijeku, što svjedoči o prisutnosti francuskih moreplovaca u porečkom akvatoriju, priopćili su iz Grada Poreča.