Izbornik
Naslovnica Gradovi Rijeka
Rijeka

Online čitanje sportske lektire prepoznale televizijske kuće

Foto: YouTube kanal Riječkog sportskog saveza
Autori tekstova su Milka Babović i Vitomir Spasović, a online izdanje pripremila je informatička firma BigBox

Online čitanje sportske lektire, projekt Riječkog sportskog saveza nastao s ciljem omogućavanja djeci da i u vrijeme epidemije koronavirusa budu dostupne sportske priče, prepoznale su i televizijske kuće.

rijeka Gradske gredice i parkovi uljepšani tulipanima i drugim lukovičastim cvijećem

Sportska lektira dio je projekta Sportska škola Grada Rijeke – RiMove koji se provodi u desetak osnovnih škola Grada Rijeke. Namijenjena je učenicima nižih razreda osnovne škole, a cilj je usmjeriti djecu prema vrijednostima sporta i to kroz čitanje sportske publicistike namijenjene njihovom uzrastu, a verificiralo ju je i Ministarstvo obrazovanja.

Kako je zbog obustave nastave onemogućeno čitanje sportske lektire u školama, Riječki sportski savez prilagodio je program tako da djeca online mogu pratiti ilustracije i slušati sportske priče koje čita Danica Juričić Spasović.

Knjige se od 6. travnja, jedna po jedna, podižu na YouTube kanal Riječkog sportskog saveza.

Projekt je prepoznat i od medijskih kuća – već je započelo emitiranje na Sportskoj TV nakon online nastave, a uskoro će s prikazivanjem započeti i Kanal Ri. Time će ova sportska publikacija postati još dostupnija djeci.

Posudba e-knjiga za članove Gradske knjižnice Rijeka

Za video prezentaciju pripremljeno je osam knjiga: Makata Taka Hela, Nježan put, Snježna kraljica, Igranje s vjetrom, Gospođica Hoppla, Igre bogova, Spretni Leon i Veliki Sergej. U njima djeca doznaju o malenom Jigoru Kanu koji je želio biti velik i jak pa je postao džudaš, o vještoj klizačici Sonji Henie koju su zbog nevjerojatnih skokova na ledu prozvali gospođica Hoppla, o gimnastičaru Leonu Štukelju koji je zahvaljujući redovitu vježbanju doživio stoti rođendan, o fantastičnom skakaču s motkom Sergeju Bubki, o Snježnoj kraljici, nepobjedivoj Janici Kostelić, kao i o tome kako i zašto su nastale Olimpijske igre.

Autori tekstova su Milka Babović i Vitomir Spasović, a online izdanje pripremila je informatička firma BigBox.

Program Sportska lektira organiziran je u suradnji s Odjelom za odgoj i školstvo Grada Rijeke.