Izbornik
Naslovnica Gradovi Sveta Nedelja
SVETA NEDELJA

Osam tona ribe u 1200 porcija planulo na Svetonedeljskoj fišijadi

Najbolji fiš ove godine skuhala je ekipa bajkera iz MK Iron Ghost, drugo mjesto osvojio je Kristijan Katušić iz Babine Grede, a treće Vatrogasna zajednica Grada Svete Nedelje sa 90. Najsimpatičnija ekipa je Dechra iz Kalinovice
Foto: Sveta Nedelja
Na jezeru Rakitje bilo je dvostruko više natjecatelja nego lani, sudjelovalo je 48 ekipa, a na manifestaciju je došlo nekoliko tisuća posjetitelja. Najviše je kilometara da bi došla na Fišijadu prošla ekipa Prosecco iz Donjeg Miholjca

Ukupno je potrošeno osam tona ribe, a iz posebne atrakcije, najvećeg kotla u Hrvatskoj od 600 litara podijeljeno je više od 1200 porcija fiša. Kao i uvijek, posjetitelji Svetonedjeljske fišijade s jezera Rakitje otišli su siti i zabavljeni. Svetonedeljska fišijada je tradicionalna kulinarsko-turistička manifestacija i natjecanje u pripravljanju fiša na jezeru Rakitje, a održala se 3. rujna. Natjecanje je započelo pucanjem iz kubura Kuburaškog društva Gromovnik te podjelom pregača.

Velik interes

– Ovo je krovno okupljanje zaljubljenika u ribolov, sport i rekreaciju. Jezera Rakitje iznimno su atraktivna brojnim ribičima tijekom cijele godine. Ribolovno društvo ulaže maksimalne napore u zaštitu, čuvanja i uređenja obale i voda jezera, u cilju očuvanja prirodnih ljepota, a mi ćemo i dalje poticati njihov razvoj i održavanje ove manifestacije – rekao je gradonačelnik Grada Svete Nedelje Dario Zurovec. Istaknuo je i kako mu je iznimno drago što je ovogodišnju manifestaciju pohodilo dvostruko više natjecatelja nego lani.

– To samo za sebe govori o kvaliteti ove manifestacije. Njome nam se produžuje sezona i povećava broj ljudi koji dolaze na svetonedeljsko područje. Povećanjem natjecatelja povećava se i broj posjetitelja pa je izgledno da ćemo ju sljedeće godine morati proširiti – istaknula je Renata Vlahović, direktorica Turističke zajednice Grada Svete Nedelje.

Na natjecanju je sudjelovalo 48 ekipa iz cijele Hrvatske, a na manifestaciju je došlo nekoliko tisuća posjetitelja. Ekipa koja je prošla najviše kilometara da bi došla na Fišijadu je ekipa Prosecco iz Donjeg Miholjca. Ukupno je potrošeno preko osam tona ribe, a iz najvećeg kotla Limarije Sebastijan od 600 litara podijeljeno je više od 1200 porcija fiša.

Najvažnija dobra riba

Svi natjecatelji slažu se da je za recept potrebna dobra riba, luk i paprika, a tajni sastojci su ti koji odlučuju o pobjedniku. Teške odluke donosio je stručni žiri u sastavu Dubravko Šeketa kao predsjednik Komisije, zajedno sa Žarkom Popovićem i Antunom Vrčkovićem kao članovima. Najbolji fiš ove godine skuhala je ekipa MK Iron Ghost, neobični natjecatelji bajkeri koji su sakupili 94 boda. Drugo mjesto osvojio je Kristijan Katušić iz Babine Grede sa 93 boda, a treće mjesto Vatrogasna zajednica Grada Svete Nedelje sa 90 bodova. Najsimpatičnija ekipa je Dechra iz Kalinovice. Pobjednici su dobili bogate nagrade sponzora. Bogata gastro ponuda uključivala je i pripremanje šarana na rašljama, a za djecu je bio organiziran besplatni animacijski program. Zadovoljna lica natjecatelja i posjetitelja glavni su dokaz kako nitko s Rakitja nije otišao žedan ili gladan.

Posjetitelji su besplatno degustirali fiš i šarane s rašlji, a zabavljao ih je zabavljao Tamburaški sastav "Od sumraka do zore". Tijekom programa održala se prezentacija i prodaja domaćih proizvoda i rukotvorina. Organizatori manifestacije bili su Turistička zajednica Grada Svete Nedelje i ŠRD RAK Rakitje uz pokroviteljstvo Grada Svete Nedelje, Svenkoma i Zagrebačke županije.

Najviše prvašića krenulo je u OŠ Vladimir Deščak, kamo su ih upisana 63. U OŠ Sveta Nedelja upisano je 27 prvašića, a u Područnoj školi Kerestinec njih 32 Obilježen prvi dan školske godine Upisano 178 prvašića, njih 56 u novosagrađenu OŠ Strmec Nova škola u Strmcu imat će i nogometno te košarkaško igralište, vježbalište i atletsku stazu, procijenjena vrijednost radova je 6,6 milijuna eura, a uz Grad Svetu Nedelju financirala ih je i Zagrebačka županija SVETA NEDELJA Osnovcima besplatan radni materijal, srednjoškolcima 150 eura za udžbenike Sveta Nedelja Raspisan javni poziv Kreće pilot-projekt sufinanciranja troškova stanovanja mladima