Izbornik
Naslovnica Gradovi Osijek
TURIZAM

Osijek je kontinentalni grad s najviše noćenja poslije Zagreba

Foto: Davor Javorović/PIXSELL
Osijek u novu godinu zakoračio veselo i s odličnim turističkim rezultatima

Na Silvestrovo u prijepodnevnim satima Grad Osijek organizirao je na Trgu sv. Trojstva, u bajkovitoj Tvrđi, Dječju novu godinu – doček uz konfete, dječji šampanjac i odličnu glazbu za koju se pobrinuo DJ Max. Točno u podne u Zimskoj luci održat će se tradicionalno zimsko kupanje u Dravi. U sjećanje na Duška Rudeža, Čovjeka Tuljana, ove se godine na Silvestrovo kupao Osječanin Bojan Marušić.

– Za osječke umirovljenike organizirali smo doček uz večeru i živu glazbu u Dvorani Bells. Osigurano je 280 ulaznica koje su podijeljene umirovljenicima – navode u Gradu Osijeku. Doček Nove godine na glavnom osječkom trgu zajedno su organizirali Grad Osijek i Osječko-baranjska županija. Osječane je u novu godinu uvela Crvena jabuka, a pripremljeni su i kuhano vino i čaj koji su se dijelili građanima. Zabavni program ove godine nije uključivao vatromet. Ukupni troškovi dočeka Nove godine u Osijeku, uključujući organizaciju na središnjem osječkom trgu, organizaciju Dječje nove godine te proslave za umirovljenike iznose oko 337.000 kuna, od čega je Osječko-baranjska županija osigurala 100.000 kuna te Zagrebačka banka 104 tisuće kuna.

– Osijek je 365 dana destinacija sa sve manjom sezonalnošću, posebno u ovoj godini. U ljetnom razdoblju bilo je više noćenja nego u istim tim mjesecima prije pandemije. Otvaranje bazena kao i mnogobrojni kulturni i zabavni sadržaji zasigurno su doprinijeli tome. U 2022. imali smo rekordan mjesec po ostvarenim noćenjima, a to je rujan sa 17.174 evidentirana noćenja. S 30. prosinca imali smo ukupno 2 posto više noćenja nego rekordne 2019. Osijek je kontinentalni grad s najviše ostvarenih noćenja poslije Zagreba, a upola manje imaju Brod, Varaždin i Karlovac – ponosni su u gradskoj upravi.