Izbornik
Naslovnica Gradovi Osijek
Za rekonstrukciju i izgradnju kanalizacijske i vodovodne mreže

Osijeku gotovo 165 milijuna kuna za “Projekt Osijek 4”

Foto: Osijek
– Osijek će ovime dobiti oko 30 km nove i rekonstruirane vodoopskrbne i kanalizacijske mreže, a gubici vode smanjit će se čak 25 posto - rekao je gradonačelnik Ivan Radić

Osijeku je dodijeljeno gotovo 165 milijuna kuna iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO) 2021. – 2026. za financiranje projekta rekonstrukcije i izgradnje kanalizacijske i vodovodne mreže, kolokvijalno zvanog “Projekt Osijek 4”. Od tog iznosa 80 posto su sredstva Europske unije, a 20 posto je nacionalna komponenta.

Važna investicija

Ugovor je potpisan u Hrvatskim vodama u nazočnosti osječkog gradonačelnika Ivana Radića, koji je ustvrdio da je to iznimno važna investicija jer će modernizirati dio vodoopskrbnog sustava grada Osijeka, koji obuhvaća 770 kilometara vodovodne i 485 kilometara kanalizacijske mreže. Gradonačelnik Radić objasnio je da projekt obuhvaća radove u Gundulićevoj, Sljemenskoj, Kolodvorskoj i Kapelskoj ulici te u dijelu Vukovarske i Stepinčeve, kao i izgradnju vodovoda u Višnjevcu.

– Osijek će ovime dobiti oko 30 kilometara nove i rekonstruirane vodoopskrbne i kanalizacijske mreže, a gubici vode smanjit će se čak 25 posto. Ugradit će se daljinsko očitanje vodomjera te povećati pouzdanost i sigurnost u vodoopskrbi i odvodnji – kazao 
je gradonačelnik Radić.

Početak radova očekuje se u proljeće iduće godine, a završetak krajem 2025. godine.

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković istaknuo je da je ugovor uručen u sklopu Drugog poziva Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja te da je riječ o široj priči NPOO-a, gdje je Vlada Republike Hrvatske usmjerila gotovo 5,25 milijardi kuna prema vodnome gospodarstvu.

– Putem Prvog poziva dodijeljena su 73 ugovora, sad je dodijeljeno novih 13, tako da dolazimo do 1,8 milijardi kuna dodijeljenih 
vodnokomunalnim poduzećima diljem Hrvatske. Ako tome pribrojimo još 13 ugovora vezanih za smanjivanje poplavnih rizika 
i restauracija vodotoka, dolazimo do 99 dodijeljenih ugovora vrijednosti dvije milijarde kuna, od čega je bespovratnih milijardu i 250 milijuna kuna – kazao je Đuroković.

Moderan sustav

Od vodnokomunalnih projekata u Osijeku je u tijeku i izgradnja najmodernijeg pročistača otpadnih voda u Hrvatskoj, vrijednog 228 milijuna kuna, također najvećim dijelom financiranog europskim sredstvima. Gradonačelnik Radić izvijestio je da radovi teku planiranom dinamikom te da je početak probnog rada planiran u proljeće iduće godine.

– Cilj nam je razviti moderan, kvalitetan i racionalan vodoopskrbni i kanalizacijski sustav koji je sposoban isporučiti dovoljne 
količine zdravstveno ispravne pitke vode, ali i sustav koji se brine o okolišu i smanjuje onečišćenja, osobito rijeke Drave – zaključio je Radić.