Izbornik
Naslovnica Gradovi Osijek
Obnovljen osječki javni prijevoz

Osječani dobili sedam novih niskopodnih autobusa

1/2
Foto: Osijek
Uskoro će stići još šest novih poluniskopodnih autobusa, tako da će cijela ova investicija nabave 13 novih autobusa biti 32 milijuna kuna

Osijek je dobio sedam novih niskopodnih gradskih autobusa, ukupno vrijednih 16,9 milijuna kuna. Na osječkom Trgu Ante Starčevića održana je svečana primopredaja i probna vožnja u kojoj su sudjelovali gradonačelnik Ivan Radić, potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić te predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić.

Bolji za okoliš

– Uskoro će stići još šest novih poluniskopodnih autobusa, tako da će cijela ova investicija nabave 13 novih autobusa iznositi 32 milijuna kuna. Od toga je 82 posto financirano iz europskog Kohezijskog fonda, ostalih 18 posto financirao je osječki Gradski
prijevoz putnika – rekao je gradonačelnik Radić.

Izvijestio je da GPP trenutačno broji 32 autobusa, prosječne starosti 10 godina i s motorima norme EURO 2, 3 i 4 koji štete okolišu. Novi autobusi imat će EURO 6 normu i emitirati znatno manje štetnih plinova u okoliš, a očekuje se da će kvalitetniji i sigurniji autobusi donijeti i više putnika.

Gradonačelnik je istaknuo i modernizaciju tramvajske infrastrukture, podsjetivši da je u ožujku počela obnova 9,5 kilometara
tramvajske pruge, u  sklopu kojih će biti sagrađene i 23 tramvajske postaje prilagođene osobama s invaliditetom.

– Riječ je o investiciji od 127 milijuna kuna, koja je dio najvećeg projekta modernizacije osječkog javnog prijevoza, ukupno vrijednog 267 milijuna kuna. Projekt je sufinanciran novcem iz fondova EU u iznosu od gotovo 200 milijuna kuna, a ostatak novca osiguravaju Vlada Republike Hrvatske i Grad Osijek – dodao je gradonačelnik Radić.

– Čestitam Gradu Osijeku i gradonačelniku Radiću na novoj prometnoj infrastrukturi, novim autobusima, uskoro i novim tramvajima i svemu što se radi, a očigledno se puno radi. Grad Osijek s nizom velikih projekata ide prema cilju da postane metropola istoka Hrvatske, koja će obuhvatiti sve ovlasti, obveze i dužnosti koje takav centar treba imati, od gospodarstva, prometa, kulture, sporta i politike. U tom smjeru ćemo i dalje nastaviti – rekao je župan  Anušić.

I novi tramvaji

Ministar Butković izjavio je da je Osijek jedan od rijetkih gradova u Hrvatskoj koji je uspio sve te vrste prometa uključiti u investicijski ciklus, i to u relativno kratkom vremenu.

– Osim nabave novih autobusa i obnove tramvajske infrastrukture i željezničkog kolodvora te gradnje podvožnjaka u Ulici sv.
Leopolda Bogdana Mandića, ide i nabava novih tramvaja iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, a Zagrebu i Osijeku namijenili smo mogućnost nabave novih tramvaja i stopostotno financiranje iz europskih fondova. Konkretno, 10 tramvaja za grad Osijek. Možemo se ponositi svim tim projektima u Osijeku – rekao je ministar Butković i dodao da bez ulaganja u obnovu i razvoj prometne infrastrukture nema uvjeta za kvalitetan gradski život.

Podsjetimo, u punom je jeku gradnja podvožnjaka u Ulici  sv. Leopolda Bogdana Mandića, koji će riješiti jedan od gorućih prometnih problema u Osijeku. Investicija je to od 93 milijuna kuna, a dodijeljena su bespovratna sredstva u stopostotnom iznosu. Projekt obuhvaća gradnju podvožnjaka, denivelaciju ceste u Ulici sv. L. B. Mandića ispod željezničke pruge Osijek - Zagreb, gradnju dva mosta, cestovnog i željezničkog, gradnju ceste ispod mostova te priključnih prometnica sa svom potrebnom infrastrukturom. Izvođač je u posao uveden 23. studenoga 2021., a rok za završetak radova je 20 mjeseci.