Izbornik
Naslovnica Gradovi Osijek
POBJEDA

Osječki advent obranio titulu – ponovno najljepši u Hrvatskoj

1/2
Foto: Osijek
Pobjeda nikada nije očekivana i uvijek se treba iznova potruditi da se ostavi dobar dojam i postigne rezultat, kaže Ivan Kristijan Majić, ravnatelj Kulturnog centra Osijek

Osječki je advent obranio lanjsku titulu i ponovno je najljepši u Hrvatskoj! Ocijenili su tako hrvatski građani u izboru koji je organizirao Gradonačelnik.hr. Prikupio je 4967 glasova, čime je ostavio iza sebe drugoplasirani Varaždin s 3834 glasova, u kategoriji velikih gradova.

– Je li pobjeda očekivana? Nikada nije očekivana i uvijek se treba iznova potruditi da se ostavi dobar dojam i postigne rezultat. Kod organizacija manifestacija kakva je adventska ključno je stalno ulaganje i da se svaka godina doživi kao nova. Organizacijsko iskustvo jedino ostaje, a iskustvo za posjetitelje treba svake godine ponuditi ispočetka – poručuje Ivan Kristijan Majić, ravnatelj Kulturnog centra Osijek.

Kulturni je centar zajedno s Turističkom zajednicom Grada Osijeka i uz pokroviteljstvo Grada Osijeka bio organizator adventske manifestacije.

Panoramski kotač

– Titula je i odgovornost jer u svaku sljedeću manifestaciju ulazite s puno većim očekivanjima. Mi se, pak, nismo bavili obranom prošlogodišnjeg naslova najljepšeg adventa u Hrvatskoj, već smo se fokusirali na iskustvo koje mi želimo priuštiti posjetiteljima i na dojam koji želimo ostaviti gostima o Osijeku – ističe Ivan Kristijan Majić. Drago im je, zaključuje, što su građanima i gostima u Osijeku mogli omogućiti da, nakon teških pandemijskih godina, punim plućima uživaju u adventskim danima.

Grad na Dravi prošle je godine oborio turističke rekorde iz 2019. pa je ostvareno dva posto više noćenja u usporedbi s tom za turizam sjajnom pretpandemijskom godinom. Osijek je tako kontinentalni grad s najviše ostvarenih noćenja poslije Zagreba. Rastu turističkih brojki zasigurno je doprinio i Advent u Osijeku koji se 2. prosinca, kada je i otvoren za Dan grada, vratio u bajkovitu i netom obnovljenu Tvrđu. Uz degustacije slavonskih delicija na adventskim kućicama, Osječani i njihovi gosti mogli su se i ovoga adventa provozati na 35-metarskom panoramskom kotaču. Dječji program obuhvatio je večernje bajke, ulične predstave, kino i veliki poštanski ured Djeda Mraza. Nezaboravno iskustvo i ponovno je pružio osječki božićni tramvaj ukrašen tisućama lampica te oslikan božićnim motivima. Sve to upotpunilo je 15 kilometara blagdanske rasvjete, veliki lunapark kod “Školjke”, središnji gradski bor uz osječku konkatedralu, kao i uređeni ugostiteljski punktovi u središtu grada.

Osim za glazbene poslastice, kao što su bili koncerti Nene Belana, Klape Rišpet ili Igora Delača, adventska je pozornica poslužila i za spektakularan doček brončanih Vatrenih - nogometaša Domagoja Vide, Ivice Ivušića i Borne Barišića, ali i glavnog kuhara hrvatske nogometne reprezentacije Tomice Đukića te ekonoma reprezentacije Gorana Vinceka.

Dječji doček Nove

Mališani su u Tvrđi, pak, proslavili ulazak u 2023.. Doček dječje Nove godine okupio je na Silvestrovo stotine nasmijanih mališana koji su se plesali uz DJ-a na Trgu Svetoga Trojstva. Uz sunčano vrijeme, dječji šampanjac, konfete i pregršt dobrih želja, zabave nije nedostajalo ni roditeljima, djedovima i bakama. Slavlju osječkih mališana i ove se godine priključio gradonačelnik Ivan Radić te im točno u podne s pozornice uputio novogodišnju čestitku.

A točno u ponoć, gradonačelnik Radić čestitao je Novu godinu svim građanima na tradicionalnom dočeku na središnjem gradskom Trgu Ante Starčevića, u zajedničkoj organizaciji Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije. Okupilo se nekoliko tisuća građana koji su se, uz besplatan čaj i kuhano vino, zabavljali uz koncert Crvene jabuke.

Matija Posavec Graniči s dvije države EU Otvaranje granica dovest će više turista u Međimurje najmlađi stanovnik U sisačkoj bolnici prvi se u 2023. godini rodio dječak Luka ZDRAVSTVO Sisačka bolnica oprema se najsuvremenijim uređajima Općina Smokvica Muzej zlata i srebra Odgoda plaćanja Smokvici prema Županiji