Izbornik
Naslovnica Gradovi Osijek
Grad Osijek osigurao sredstva

Osječkim umirovljenicima božićnice od 100 do 400 kuna

Foto: Osijek
U proračunu Grada Osijeka osigurano je 1,5 milijuna kuna, a isplatom će biti obuhvaćeno 10 tisuća umirovljenika

Za isplatu božićnica osječkim umirovljenicima i socijalno potrebitim osobama u proračunu Grada Osijeka osigurano je 1,5 milijuna kuna, a isplatom će biti obuhvaćeno 10 tisuća umirovljenika, izvijestio je osječki gradonačelnik Ivan Radić.

Zahvala za učinjeno

Gradonačelnik Radić rekao je kako će se božićnice isplaćivati umirovljenicima s mirovinom do 2500 kuna, a također i za 520 
nositelja prava za naknadu troškova stanovanja ili prava na pomoć prehrane u pučkoj kuhinji  te beskućnicima smještenim u Centru za prihvat beskućnika. Grad će osigurati i božićne darove za djecu iz socijalno potrebitih obitelji.

– Osječki umirovljenici su nas zadužili svojim radom, božićnica je zahvala za sve dobro i lijepo što su učinili i još uvijek čine za svoj grad. Grad Osijek brojnim programima želi poboljšati život sugrađanima treće životne dobi i da budu što aktivniji u zajednici. Sufinanciramo javni prijevoz, kao i rad umirovljeničkih udruga. Uređena su i tri dnevna boravka za umirovljenike, koja su dobro 
posjećena. Planiramo i u drugim gradskim četvrtima raditi po tom principu – poručio je gradonačelnik Radić, poželjevši umirovljenicima sretne božićne blagdane.

Umirovljenici su razvrstani u pet platnih razreda prema visini mirovine koju dobivaju, pa će najveći iznos božićnice od 400 kuna 
dobiti oni s mirovinom do 1000 kuna. U drugoj su skupini umirovljenici s mirovinom od 1000,01 kunu do 1200 kuna i oni će dobiti 300 kuna božićnice. Nadalje, umirovljenicima s mirovinom od 1200,01 kuna do 1700 kuna bit će isplaćen iznos od 250 kuna. Umirovljenici s mirovinom od 1700,01 kuna do 2000 kuna dobit će 150 kuna božićnice. I na koncu, građani s mirovinama od 2001 kunu do 2500 kuna primit će božićnicu od 100 kuna. Beskućnici i nositelji prava za naknadu troškova stanovanja odnosno prava na pomoć prehrane dobit će božićnicu u iznosu od 300 kuna.

Isplate početkom prosinca

Isplate će početi početkom prosinca, putem Hrvatske poštanske banke, na kućne adrese. Drago Šerić, prvi potpredsjednik Gradskog vijeća, podsjetio je da su umirovljenici ove godine dobili dva energetska dodatka u iznosu od 400 do 1200 kuna, kao i dva usklađenja rasta mirovina, pozdravivši ove odluke Vlade Republike Hrvatske, kao i odluku Grada o isplati božićnica.

Romano Kristić, pročelnik Upravnog odjela za socijalnu zaštitu, umirovljenike i zdravstvo Grada Osijeka, dodao je da svi koji imaju mirovinu iz dva ili više izvora, te koji rade na pola radnog vremena, ili su noviji umirovljenici, trebaju podnijeti zahtjev za isplatu božićnice, a za sve informacije i upite o ostvarivanju prava na isplatu božićnice dostupan je telefon 229-102, kao i adresa e-pošte: umirovljenici@osijek.hr.