Izbornik
Naslovnica Gradovi Velika Gorica
Djeca sakupljala plišance i radila crteže u sklopu humanitarne akcije “Igračkom do dječjeg osmijeha”

Oslikana kutija puna igračaka iz vrtića “Žirek” stigla pacijentima na dječji odjel KBC-a Rebro

Foto: VG DANAS
U srednjoj vrtićkoj skupini “Žireka” posljednjih nekoliko tjedana mališani su pod vodstvom svojih odgajateljica Martine Popec, Lidije Oljače i Arijane Arbanas, vrijedno donosili i prikupljali plišane igračke

Mališani dječjeg vrtića “Žirek” prikupili su plišane igračke i dostavili ih na odjel pedijatrije Kliničkog bolničkog centra “Rebro” kako bi ondje dočekale malene pacijente i odagnale im strah pri posjetu liječniku. Riječ je o hvalevrijednoj i plemenitoj humanitarnoj akciji “Igračkom do dječjeg osmijeha” kojoj su se odazvali i iz velikogoričkog vrtića “Žirek”.

Novi projekti posebno će razveseliti najmlađe i njihove roditelje Uskoro izgradnja novog vrtića u Kuzmici, ali i bazena u sklopu pleterničkog vrtića

Plemeniti cilj

“Igračkom do dječjeg osmijeha”, naime, naziv je akcije KBC-a Rebro kroz koju svaki mališan koji dođe na pregled, na odjel pedijatrije, dobiva na poklon plišanu igračku. Kako bi prikupili dovoljan broj igračaka akciji se odazivaju brojne udruge i organizacije diljem Hrvatske, a uključili su joj se i mališani iz dječjeg vrtića “Žirek” iz Velike Gorice. U srednjoj vrtićkoj skupini “Žireka” posljednjih nekoliko tjedana mališani su pod vodstvom svojih odgajateljica Martine Popec, Lidije Oljače i Arijane Arbanas, vrijedno donosili i prikupljali plišane igračke.

– U našoj skupini posljednjih nekoliko tjedana provodili smo aktivnosti vezane uz tijelo, zdravlje i liječnika. U razgovoru s djecom došle smo do zaključka da se većina njih boji odlaska k liječniku. Saznavši na internetu za akciju KBC-a Rebro pod nazivom “Igračkom do dječjeg osmijeha” odlučile smo je provesti u našoj odgojnoj skupini – kazale su nam odgojiteljice.

Djeca su tako učili o plemenitom cilju kako razveseliti drugoga, posebice u situacijama u kojima se javlja osjećaj straha ili nelagode.

RASPISAN JE NATJEČAJ ZA IZVOĐAČA RADOVA HNS financira postavu travnjaka na stadionu

– Djeca poučena vlastitim iskustvom s veseljem su odlučila su djelovati i s puno ljubavi pokloniti jednu svoju igračku koju su uz pomoć roditelja prikladno zamotali – naglasile su odgojiteljice.

Za ublažavanje straha

Uz igračku su priložili dječji crtež i poruku ohrabrenja, a sami su temperama oslikali te ukrasili kutiju u koju su spremili igračke. Na ovaj način razvijale smo kod djece darežljivost, suradnju, i, ono najvažnije, empatiju te brigu za druge – rekle su nam odgojiteljice. Plišane igračke dostavile su u KBC “Rebro” gdje će dočekati male pacijente kojima će, zasigurno, pomoći ublažiti strah koji osjećaju pri dolasku u bolnicu.

Akcija se, podsjetimo, provodi od Uskrsa, a svaka od igračaka koju mališani dobiju na poklon prethodno je oprana te dezinficirana, budući da je u tijeku pandemija.