Izbornik
Naslovnica Gradovi
Suvremeno atletsko borilište u Zaprešiću

Otvoren Centar mini atletike, uređuje se i park za parkour

Centar mini atletike obuhvaća trim stazu za zagrijavanje, atletsku stazu duljine 100 metara, zaletište i jamu za disciplinu skok u dalj i troskok, bacalište za kuglu te najsuvremenije skakalište za skok u vis, svlačionice sa sanitarnim čvorovima
1/2
Foto: Zaprešić
Siguran sam da će nas neki od zaprešićkih atletičara u budućnosti predstavljati i na svjetskim atletskim natjecanjima, rekao je gradonačelnik Željko Turk

Utrkom mladih atletskih nada simbolično je otvoren Centar mini atletike koji se prostire na gotovo 5000 četvornih metara, a smjestio se u prirodnom okruženju iza zaprešićke kuglane. Ovo moderno atletsko borilište znatno će doprinijeti razvoju atletike u Zaprešiću, ističu u Gradu.

Suvremeno atletsko borilište
– Siguran sam da će nas neki od zaprešićkih atletičara u budućnosti predstavljati i na svjetskim atletskim natjecanjima – rekao je na otvorenju gradonačelnik Željko Turk ističući kako je Zaprešić oduvijek grad sporta i grad koji kontinuirano ulaže značajna sredstva u sportsku infrastrukturu. Vrijednost cijelog projekta Centra mini atletike je 600 tisuća eura, a iznosom od 120 tisuća eura sufinanciralo ga je Ministarstvo turizma i sporta. Stoga je otvorenju nazočio i državni tajnik Tomislav Družak koji je izrazio oduševljenje zaprešićkim Centrom mini atletike, a pohvalio je i odnos Grada prema sportu. Najavio je i da će Ministarstvo nastaviti s ulaganjima u razvoj sportske infrastrukture te poručio da se nada kako će Zaprešić nakon izgradnje atletskog centra krenuti u realizaciju neke nove sportske priče.

Suvremeno atletsko borilište obuhvaća trim stazu za zagrijavanje, atletski stazu duljine 100 metara, zaletište i jamu za disciplinu skok u dalj i troskok, bacalište za kuglu te najsuvremenije skakalište za disciplinu skok u vis, svlačionice sa sanitarnim čvorovima, tuševima te spremištem rekvizita. Iako je Centar mini atletike prvenstveno namijenjen članovima atletskih klubova, nadaju se da će ga u određenim terminima rado koristiti i svi građani koji se rekreativno bave trčanjem. Nakon nedavnog otvorenja glazbenog parkića kao dijela projekta "Bicikliraj i muziciraj", Zaprešić će dobiti još jedan park koji za cilj ima potaknuti djecu i mlade na fizičku aktivnost.

Počeli su radovi na uređenju parka koji se nalazi na području šetnice između Mokričke i Mihanovićeve ulice, prostire se na gotovo 500 četvornih metara, koji će uskoro postati parkour park. Parkour je, pojašnjavaju, prirodna metoda razvijanja ljudskog tijela kako bi bilo sposobno kretati se što brže, sigurnije i efikasnije kroz svoju okolinu, koristeći samo svoje tijelo i um, pa će tako različite forme elemenata poticati mlade na aktivnost i integraciju, s ciljem prevladavanja prepreka i snalaženja te razvijanja vlastitog kreativnog načina kretanja.

Anti traumatska podloga
Elementi staze s preprekama pružat će mogućnost izvođenja širokog raspona tjelovježbi te poticati mlade na pokret i imitaciju vježbi iz trendovskih sportova. Park se planira izgraditi do proljeća 2024. godine te je procijenjena vrijednost parkovne opreme 167.306,47 eura. Bit će postavljen parkour poligon smješten na 135 m² lijevane anti traumatske gumene podloge, zabavna ljuljačka "zmija" na kojoj se istovremeno može ljuljati više osoba, atraktivna i dovoljne nosivosti ako se i odrasli požele ljuljati. Također će se postaviti i vrtuljak na višebojnoj antitraumatskoj podlozi namijenjen integraciji djece s posebnim potrebama. Smještaj parka na zelenom pojasu područja između osnovne i srednje škole pogoduje, kažu u Gradu, djeci i mladima kako bi što češće dolazili.

Ivan Dodigović iz Košutarice kod Jasenovca dobitnik je "Zlatne žlice" "Zlatna žlica" Ivanu Dodigoviću Dobitnik "Zlatne žlice" za najbolji med dolazi iz Košutarice PRVA su sjevernoamerička investicija u našoj županiji, a odnedavno ne i jedina jer uskoro s radom počinje i američka tvrtka Jabil, rekao je župan osječko-baranjski Ne ovisimo o institutima po Americi, inovativne patente možemo plasirati i odavde EcoCortec – uspješni i odgovorni prema zaposlenicima i zajednici MJESEČNA stipendija i financijska potpora studentima iznosi 160 eura Natječaj za dodjelu stipendija i financijskih potpora Grad Đakovo dodijelit će ukupno 115 stipendija i financijskih potpora