Izbornik
Naslovnica Gradovi Samobor
Izložba o povijesti Staroga grada može se razgledati do kraja veljače

Otvoren novi izložbeni prostor u Samoborskom muzeju

Foto: Robert Anic/PIXSELL/Ilustracija
Sanaciju i energetsku obnovu muzeja Grad financira s 563.000 kuna

Uz prigodnu izložbu “Samobor-Grad” koja svjedoči o bogatoj povijesti Starog grada te prikazuje predmete iz tri zbirke bogatog fundusa Samoborskog muzeja u srijedu, 18. siječnja svečano je otvoren novi izložbeni prostor u potkrovlju Samoborskog muzeja.

Sve okupljene pozdravila je ravnateljica muzeja Nikolina Puljić Glasnović izrazivši zadovoljstvo što je muzej dobio novi prostor koji će pridonijeti još kvalitetnijoj muzejskoj djelatnosti.

O izložbi koja svjedoči o bogatoj povijesti Starog grada, njihovim vlasnicima, arheološkim istraživanjima na utvrdi kao i izloženim likovnim djelima koja pokazuju kako su umjetnici u različitim razdobljima prepoznavali naš Stari grad kao simbol Samobora govorila je autorica izložbe, viša muzejska kustosica Gordana Remussini. Izložbu i novi prostor otvorila je samoborska gradonačelnica Petra Škrobot, naglasivši kako je s kulturno-povijesnog aspekta Samoborski muzej od velike važnosti za grad Samobor i njegove građane.

– Naša je dužnost čuvati kulturno-povijesnu baštinu koja je i važan dio turističke ponude Samobora. Muzej je i mjesto važnih kulturnih, glazbenih i edukativnih događanja, a uređenjem novog prostora, koji je do sada bio u potpunosti zapušten, stvara se još više mogućnosti za održavanje raznih događanja kroz koje će se posjetiteljima približiti naša bogata povijesna i kulturna baština – istaknula je gradonačelnica Škrobot te najavila daljnja ulaganja u muzej.

U planu je energetska obnova zgrade muzeja, sanacija vlage i obnova stolarije. Samoborski muzej zaštićeno je kulturno dobro pa su svi radovi izvedeni u suradnji s Konzervatorskim odjelom Ministarstva kulture i medija, a Grad Samobor je radove financirao s 563 tisuće kuna. Izložba u novouređenom prostoru Samoborskog muzeja ostaje otvorena do sredine veljače.

Obnova odvodnje Kreće sanacija kanalizacije u Starogradskoj i Ulici Gornji kraj ulazak Hrvatske u eurozonu i Schengen znatno olakšao mogućnosti stranih investicija Zelene i kreativne industrije mogućnost suradnje Samobora i Finske djela su iz Kolekcije Marinko Sudac, a postav naglašava važnost ženskog stvaralaštva Zaprešić na Noć muzeja otvara izložbu avangardnih umjetnica