Izbornik
Naslovnica Gradovi Samobor
ulazak Hrvatske u eurozonu i Schengen znatno olakšao mogućnosti stranih investicija

Zelene i kreativne industrije mogućnost suradnje Samobora i Finske

Foto: Grad Samobor
Gradonačelnica Samobora Petra Škrobot susrela se s veleposlanikom Republike Finske Nj. E. Kalleom Johannesom Kankaanpääom te delegacijom njegovih suradnika

U samoborskoj Gradskoj vijećnici, u četvrtak, 12. siječnja, gradonačelnica Petra Škrobot susrela se s veleposlanikom Republike Finske Nj. E. Kalleom Johannesom Kankaanpääom te delegacijom njegovih suradnika; Branimirom Vlajom, počasnim konzulom Republike Finske u Republici Hrvatskoj i Laurom Stojić, savjetnicom za trgovinu u Veleposlanstvu Republike Finske u Zagrebu.

Razmjena iskustva

Gradonačelnica Petra Škrobot izrazila je zadovoljstvo posjetom finskog veleposlanika te istaknula kako postoje brojne mogućnosti suradnje Finske i Grada Samobora s obzirom na istovjetne razvojne prioritete; digitalne i kreativne industrije, zelene industrije, održivi razvoj i održiva ekonomija, urbana mobilnost, zelena i digitalna tranzicija u prometu, e-mobilnost i visoko obrazovanje.

Naglašeno je kako je ulazak Hrvatske u eurozonu i Schengen znatno olakšao mogućnosti stranih investicija, čime Samobor postaje još privlačniji stranim ulagačima. Gradonačelnica je finskog veleposlanika upoznala s gradnjom velikog logističkog centra RC Zone Samobor te radom poslovnog inkubatora Mali tehnopolis Samobor.

Razgovaralo se o potencijalnoj gospodarskoj suradnji Finske i Samobora s obzirom na to da postoji interes finskih kompanija za ulaganjima na području šire regije jugoistočne Europe te im je Hrvatska zanimljiva kao potencijalni centar tih aktivnosti. Gosti su istaknuli da je Hrvatska među najvećim primateljima sredstava EU za oporavak i otpornost (RFF) što u usporedbi s veličinom gospodarstva stvara zanimljive poslovne prilike i za finske tvrtke. Npr. 727 milijuna eura dostupno je za razvoj konkurentnog energetski održivog i učinkovitog transportnog sustava.

Jedna od tema razgovora bila je i razmjena iskustva na području obrazovnog sektora i visokog obrazovanja. Gradonačelnica je pohvalila finski obrazovni sustav kao jedan od najboljih i najmodernijih na svijetu. Izvrsna organiziranost školstva i visokog obrazovanja u Finskoj može biti “role model” za razvoj visokog obrazovanja u Hrvatskoj. Napomenula je i osobno iskustvo boravka u Finskoj, gdje je sudjelovala na projektima financiranim od strane finske vlade i grada Helsinkija, a u organizaciji Aalto University.

Kultura i umjetnost

Razgovaralo se i o mogućnostima suradnje i razmjene na području kulture i umjetnosti. Finska je svjetski poznata po velikim imenima na području dizajna i arhitekture, preko filma, do glazbe. Kako finsko veleposlanstvo u okviru svoje djelatnosti kulturne promocije organizira zanimljiva gostovanja i projekte poput “Tjedna skandinavskog filma”, vjerujemo da će se suradnja i na ovom polju uskoro realizirati. Također Samoborski gospodarstvenici i ulagači pozvani su da prezentiraju svoje projekte 26. siječnja u 10 sati na webinaru Croatian RRF opportunities in the Transportsector.

KVALITETA ŽIVOTA Sanira se pet kolektora i rekonstruira kanalizacija GOSPODARSTVO I ove godine poduzetnicima potpore za kapitalna ulaganja u proizvodnji Okupljenima na Trgu čestitali Petra Škrobot i zamjenik Petar Burić Samobor 2023. godinu dočekao slavljem u podne i ponoć