Izbornik
Naslovnica Gradovi Zaprešić
djela su iz Kolekcije Marinko Sudac, a postav naglašava važnost ženskog stvaralaštva

Zaprešić na Noć muzeja otvara izložbu avangardnih umjetnica

Foto: Zaprešić
Prva je to izložba u sklopu višegodišnjeg projekta kojem je cilj da Zaprešić postane važno kulturno odredište izvan metropole

U Vršilnici Novih dvora u Zaprešiću 27. siječnja u 18 sati otvorit će se prva internacionalna izložba u regiji koja donosi djela istaknutih avangardnih umjetnica koje su stvarale u 20. stoljeću. Kako je najavljeno, djela su iz Kolekcije Marinko Sudac, a postav naglašava važnost ženskog stvaralaštva i potrebu prevrednovanja povijesti umjetnosti koja je žensko likovno stvaralaštvo ostavljala po strani.

Do 10. veljače

Izložba je nazvana “Sloboda mog uma. Avangardne umjetnice.”, a autor projekta vodio se idejom Virginije Woolf i njezinom rečenicom iz “Vlastite sobe”: “Zaključajte svoje knjižnice ako želite; ali ne postoje vrata, nema brave, nema zasuna koji možete postaviti na slobodu mog uma”. Umjetnice su stvarale od samih početaka avangarde – prve ruske avangarde, futurizma, dadaizma, geometrijske umjetnosti, kasnije fluksusa, nove umjetničke prakse i unutar svih pravaca umjetničkog stvaranja – programirana umjetnost, konceptualna umjetnost, performans, fotografija, video i drugo, navodi se u najavi izložbe i dodaje da danas žene umjetnice, posebno one koje su stvarale 1970-ih, postaju sve vidljivije u umjetničkim i kulturnim institucijama, u povijesti umjetnosti i u umjetnosti općenito u svijetu. Vrijeme je, kažu organizatori, da se isto dogodi i u Hrvatskoj. U jedinstvenom prostoru Vršilnice u zaprešićkim Novim dvorima moći će se do 10. veljače razgledati djela Marine Abramović, Ivane Tomljenović-Meller, Bele Kolarove, Galine Bitt, Lucie di Luciano, Marine Apollonio, Gillian Wise, Ruth Wolf-Rehfeldt, Bogdanke Poznanović, Katalin Ladik, Ane Nuše Dragan, Natalije LL, Jane Shejbalová-Želibske, Takako Saito, Sanje Iveković, Renate Bertlmann, Rimme Gerlovine, Dore Maurer, Ewe Partum, Terese Tyszkiewicz, Eulalije Grau, Milice Kecman i MC Coble. Organizatori izložbe su Zaklada Marinko Sudac i Grad Zaprešić, a gradonačelnik Željko Turk ističe važnost ove izložbe kako za svijet kulture i likovne umjetnosti tako i za žensko stvaralaštvo uopće.

Otvorena vrata

– Drago mi je da je upravo poseban prostor naše Vršilnice mjesto na kojem su vrata umjetnosti uvijek otvorena, a posebno za one koje su često marginalizirane i nepravedno zapostavljane, da je to mjesto upoznavanja s avangardnom umjetnosti i da će Zaprešić na poseban način obilježiti Noć muzeja – rekao je gradonačelnik Turk. Prva je to izložba u sklopu višegodišnjeg projekta koji će zajednički raditi organizatori, kojoj je cilj da grad Zaprešić postane važno kulturno odredište izvan metropole. Suorganizatori su Turistička zajednica grada Zaprešića, Institut za istraživanje avangarde i Veleučilište Baltazar Zaprešić, kustosi izložbe su Ješa Denegri i Dorotea Fotivec Očić, postav izložbe potpisuje Davor Mateković i studio Proarh, a vizualni identitet Bruketa&Žinić&Grey. Ulaz je besplatan.

Sastanak s ravnateljima Početak konkretnog planskog projektiranja nove škole Nastavak demografskih mjera u Gradu Zaprešiću Veći iznosi i više isplaćenih subvencija za novorođenčad U Vršilnici svečano potpisivanje ugovora Učenicima i studentima po 100 i 150 eura za stipendije