Izbornik
Naslovnica Gradovi
Vrijednost obnove iznosi oko 1,250.000 eura

Otvoren novi korzo: Ovo je prekrasno, i park i šetnica i sve

Korzo je gotovo neprepoznatljiv, a novi izgled postigao se postavljanjem novih opločnika, sadnjom drveća s obje strane šetnice te novom komunalnom opremom, odnosno kantama za odvojeno razvrstavanje otpada, klupama te žardinjerama za cvijeće
1/2
Foto: Bjelovar
Ovdje smo i prometne stupiće uveli, ima puno novina, ali najvažnije je da su građani jako zadovoljni, što vidimo po društvenim mrežama, ali i svaki dan kad nam prilaze i čestitaju – pohvalio se Hrebak

Dovršena je obnova bjelovarskog korza, najpoznatije i najživlje bjelovarske ulice. Obnova je trajala čak godinu dana, a vrijednost obnove iznosi oko 1,250.000 eura. Korzo je gotovo neprepoznatljiv, a novi izgled postigao se postavljanjem novih opločnika, sadnjom drveća s obje strane šetnice te novom komunalnom opremom, odnosno kantama za odvojeno razvrstavanje otpada, klupama te žardinjerama za cvijeće. Na ulazima u korzo postavljeni su podizni stupići kako bi se onemogućilo prometovanje šetnicom dugom 565 metara. Službenom završetku prisustvovala je najstarija stanovnica korza, svima poznata umirovljena profesorica Ana Supančić koja je desetljećima radila u bjelovarskoj Gimnaziji, koja se također nalazi na korzu. Oduševljenje novim izgledom, ali i radom i trudom gradonačelnika, nije krila.

– Radove sam sa svog balkona promatrala od prvog do zadnjeg dana. Sve smo izdržali i sada uživamo u tome što se napravilo. Jako sam sada ponosna na ovu šetnicu. Nekada davno sam ja tu šetala, s prijateljicama gledala dečke, šetali smo gore-dolje i onda se škicali i to je bilo to. Ali ovo sada je prekrasno, funkcionalno, zajedno s ovim parkom je baš divno – kaže profesorica Supančić i nastavlja.

Sada više nema vode
– Sretnem ja i turiste koji sada kažu "kakav divan korzo imate", ali ne samo korzo nego i park. Inače, i ove kocke su meni prekrasne i reći ću vam, nakon kiše smo uvijek ovdje po vodi hodali, sada više nema vode. Tako da svaka čast projektantu, svaka čast našem gradonačelniku koji je bio moj učenik i koji je imao toliko strpljenja i to sve podnosio. Ja bih recimo to sve teže podnosila. Isto tako svaka čast zamjeniku gradonačelnika, našem Igoru koji je uvijek bio prisutan kada se radilo, ispratio je svaki potez radnika. Još jednom, ja sam sada ponosna na naš korzo, gledam ga s balkona i predivan je i voljela bih da mogu više šetati po njemu, ali to su godine – kazala je profesorica Supančić koja je obnovu proživjela jako emotivno prisjetivši se svih faza korza koje je gledala sa svoga balkona. Poklon je ovo, ne samo za nju već za sve Bjelovarčane koji su protekli vikend proslavili Dan Grada Bjelovara i Dan bjelovarskih branitelja, a najsretniji zbog rezultata svakako je gradonačelnik Dario Hrebak.

– Zadovoljstvo mi je uoči Dana grada reći da su završeni radovi na korzu, otvoriti formalno-pravno korzo. Grad Bjelovar dobio je prekrasnu šetnicu s kojom se možemo ponositi, danas je to moderna, urbana šetnica s puno više zelenila i ljepšim dizajnom, prometovanje po korzu sada je ograničeno i uređeno. Ovdje smo uveli i prometne stupiće, ima puno novina, ali najvažnije je da su građani jako zadovoljni, što vidimo po društvenim mrežama, ali i svaki dan kad nam prilaze i čestitaju – pohvalio se Hrebak.

– Financijski aspekt obnove također je uspješan. Naime, dogovoreni iznos bio je milijun i tristo tisuća eura, međutim, neke stvari su se poslije bolje napravile i otprilike 100 tisuća eura je Grad Bjelovar dodatno manje platio korzo. Obično na svim projektima malo probijemo te granice, ovdje se dogodilo suprotno – naglasio je. Taj novac sada će se iskoristiti za neke druge projekte.

Ljepše kada stabla izrastu
– Čekamo još natječaj koji smo prijavili na Fondu za zaštitu okoliša od kojeg očekujemo otprilike 300 tisuća eura općenito za zelenu infrastrukturu. Građane zato ne treba začuditi zašto je gornji dio korza prazan jer nismo dobili odluku, a nadamo se pozitivnoj odluci upravo u tom natječaju i tu ćemo dodatno smanjiti trošak iz gradskog proračuna tako da zato kasne klupice i stabla, iako je najbolje da se stabla sade u listopadu ili prosincu. Vjerujem da ćemo do kraja godine ili početkom proljeća i taj dio posložiti – rekao je.

Zadovoljan je Hrebak novim izgledom korza i time što je kompletna infrastruktura ispod korza potpuno zamijenjena. Vjeruje kako će korzo biti ljepše za otprilike pet godina kada stabla izrastu i prošire svoje krošnje. Zahvalio je na strpljenju stanarima i svima onima koji su morali na bilo koji način biti uključeni u obnovu.

– S ugostiteljima smo imali dobru suradnju, bili su strpljivi, ali isto tako su svjesni da će im se uskoro povećati promet jer evidentno je i vidljivo da završetkom radova na korzu se, po našim subjektivnim procjenama, barem za 20 do 30 posto povećao broj pješaka – zaključio je Hrebak.

U OŠ JASENOVAC od ove jeseni provodi se i eksperimentalni program cjelodnevne nastave Učenici sada imaju puno bolje uvjete Završena energetska obnova Osnovne škole Jasenovac Vatrogasci su dobili novu opremu JVP Slatina 18 novih modernih kaciga nabavljeno za vatrogasce Gradnjom i opremanjem centra će se osobama ovisnima od tuđoj pomoći pružiti smještaj prema najvišim standardima Novi Centar za starije osobe u Nedelišću Centar će imati 61 sobu za starije i bolesne osobe