Izbornik
Naslovnica Županije
Novi Centar za starije osobe u Nedelišću

Centar će imati 61 sobu za starije i bolesne osobe

Gradnjom i opremanjem centra će se osobama ovisnima od tuđoj pomoći pružiti smještaj prema najvišim standardima
Foto: Međimurska županija
Gradnjom i opremanjem centra će se osobama ovisnima od tuđoj pomoći, oboljelima od Alzheimerove bolesti ili drugih oblika demencije pružiti smještaj prema najvišim standardima

U Zagrebu su župan Matija Posavec i načelnik Općine Nedelišće potpisali ugovor o gradnji centra za starije osobe koji će se graditi Nedelišću.

Nakon što su u proljeće ove godine župan i načelnik potpisali sporazum o partnerstvu na izgradnju projekte dokumentacije i prijavi projekta za izgradnju i opremanje županijskog centra za starije osobe, sad je s ministrom rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marinom Piletićem, u prisustvu predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici potpisan i ugovor za ovaj strateški projekt u kojem je Međimurska županija partner Općini Nedelišće.

Riječ je o investiciji procijenjenoj na 12 milijuna eura, a na natječajem je odobren maksimalni mogući bespovratni iznos od 6,138.048 eura, dok će se za preostali dio investicije tražiti rješenja u europskim ili nacionalnim fondovima. Centar za starije osobe podrazumijeva suvremeni koncept u kojem će na 5300 kvadratnih metara, u 61 sobi, od čega 18 jednokrevetnih i trokrevetnih te 25 dvokrevetnih biti smješteni korisnici, no Centar će nuditi i izvaninstitucionalne usluge za dodatnih 350 vanjskih korisnika.

Gradnjom i opremanjem centra će se osobama ovisnima od tuđoj pomoći, oboljelima od Alzheimerove bolesti ili drugih oblika demencije pružiti smještaj prema najvišim standardima. U Centru će biti smještena i stomatološka ordinacija, ordinacija opće medicine, pružat će se psihosocijalna pomoć, nuditi usluga fizikalne terapije dostupna i vanjskim korisnicima, kao i usluga pripremanja te dostave hrane.

– Međimurska županija i Općina Nedelišće zajedno su iskoristile priliku te uspješno kandidirale projekt na natječaj, što je još jedan dokaz razvojnog opsega i snage naše Županije. Ovim našim odgovornom na deficit smještajnih kapaciteta, svjedočimo njegovanju humanosti u zajednici - rekao je župan Posavec. Načelnik Općine Nedelišće Nikola Novak dodao je da Županiju prate u korak u razvoju, a Centar za starije tek je, kako je istaknuo, jedan od velikih projekata koji će zajednički realizirati.

Investicija je koštala 1,440.000 eura, a najveći dio sredstava, 85 posto, financiran je iz fondova EU Uskoro počinje preseljenje knjižničnog materijala Jedinstvena Vila Gröger dobila je uporabnu dozvolu ZA VINARE je ovo bila jako teška i izazovna godina, prvo je padala kiša, a onda je stigla peronospora Udruga "Portugizac Plešivica" simbolično je označila početak berbe 'Grožđe je zdravo, ali ove godine nećemo lako do vrhunskih vina' NOVA zgrada bit će pozicionirana iza postojeće zgrade Jodnog lječilišta, rekao je na predstavljanju sisačko-moslavački župan Ivan Celjak Rekreacijski i rehabilitacijski sadržaji Novi wellness & spa centar Sisačko-moslavačke županije