Izbornik
Naslovnica Gradovi Rijeka
Europska prijestolnica kulture

Otvoren novi riječki kulturni centar RiHub

Otvoren RiHub
1/9
Foto: Nel Pavletić/PIXSELL
U RIHubu će se okupljati "različiti sudionički programi", a centar je otvoren svim građanima koji žele biti dio projekta EPK-a

U Rijeci je utorak navečer otvoren novi riječki kulturni centar RiHub u sklopu kojega će biti Informativni centar projekta Europske prijestolnice kulture (EPK) 2020, mjesto gdje će građani moći sudjelovati, predlagati programe u projektu EPK-a. 

Priručnik za Građanski odgoj Rijeka Predstavljen priručnik za građanski odgoj i obrazovanje za sedme i osme razrede

Voditelj RiHuba Bernard Koludrović rekao je da je cilj ostvariti centar koji  će dati novu snagu kulturi Rijeke. Kako je rekao u RIHubu će se okupljati "različiti sudionički programi", a centar je otvoren svim građanima koji žele biti dio projekta EPK-a.

Direktorica tvrtke Rijeka 2020, koja upravlja projektom EPK, Emina Višnić istaknula je da je Rijeka, nakon kompleksa Rikard Benčić, dobila drugi prostor, razvijen u sklopu projekta EPK-a.  Osim kulturnog, ovo će biti i pravo društveno središte za različite djelatnosti te se njime ostvaruje ideja "aktivnih građana u aktivnom gradu", naglasila je Višnić.

U pripremi centra obišli smo više kulturnih središta u zemlji i inozemstvu i prikupljali iskustva kako na najbolji način osmisliti i ostvariti RiHub, rekao je pročelnik gradskog odjela za kulturu Ivan Šarar. Tu će djelovati dio tima tvrtke Rijeka 2020, usmjeren na komunikaciju s građanima i javnim medijima, a dio centra je i prostor za 35 mjesta za "coworking", odnosno djelovanje profesionalaca koji se bave povremenim i privremenim poslovima, a koji ne zahtijevaju fiksno radno mjesto, rekao je . 

Gradonačelnik Vojko Obersnel je ocijenio da i ovako dobro osmišljeni i funkcionalni prostori nemaju nikakav smisao ako ne budu popunjeni i građani ih ne budu prepoznali kao svoje. "Tek tada ćemo moći reći da smo uspjeli", naglasio je. 

 Predsjednik Županijske skupštine Primorsko-goranske županije Erik Fabijanić ocijenio je da je ovaj centar, kao što mu i ime na engleskom govori, sabirnica ideja  i njihov razdjelnik, zbog mogućnosti razmjene znanja i iskustava.

Centar RiHub  je u Ulici Ivana Grohovca, dvjestotinjak metara od Korza. Površine je nešto veće od tisuću četvornih metara, a u radove na uređenju, koji su počeli u rujnu prošle godine, Grad Rijeka je uložio 4,35 milijuna kuna. Autorice projekta uređenja su arhitektice Ana Boljar i Ida Križaj Leko.

Otvorena senzorna soba za slabovidne osobe u OŠ Pećine Otvorena senzorna soba za djecu s teškoćama vida