Izbornik
Naslovnica Gradovi Metković 93 pregleda
GALERIJA GKS

Otvorena izložba 'Arhitektura područja Grada Metkovića – od prapovijesti do suvremenog doba'

Metković
Foto: Miranda Čikotić/PIXSELL
Uz Ustanovu za kulturu i šport organizatori izložbe i koautori su povjesničar umjetnosti Ivan Vekić i arheolog Ivan Volarević

Sinoć je u galeriji Gradskog kulturnog središta otvorena izložba „Arhitektura područja Grada Metkovića – od prapovijesti do suvremenog doba“. Uz Ustanovu za kulturu i šport organizatori izložbe i koautori su povjesničar umjetnosti Ivan Vekić i arheolog Ivan Volarević, piše Metković.hr.

Uvodnu riječ na otvaranju izložbe imao je ravnatelj Ustanove za kulturu i šport Milan Kapović, koji je pozdravio posjetitelje te naglasio važnost očuvanja kulturne baštine, u što spada i metkovska arhitektura. Povjesničar umjetnosti Ivica Vekić ukratko je iznio povijesni pregled metkovskih građevina te kulturološke utjecaje koji ih odlikuju. Vekić ističe da je inicijativu za projekt s kolegom Volarevićem pokrenuo u svrhu predstavljanja kulturoloških osobina metkovskih građevina, kako kulturnoj javnosti, tako i drugim građanima koji još nemaju svijest o vrijednosti građevina uz koje svakodnevno prolaze. Jedan od glavnih ciljeva izložbe je i zaštita građevina kulturne i povijesnu vrijednost od neprimjerenih adaptacija, koje u konačnici često rezultiraju svojevrsnom devastacijom. Vekić ističe i to da se u metkovskoj arhitekturi od antike do suvremenoga doba vide različiti kulturološki utjecaji na gradnju, pri čemu dominiraju europski stilovi.