Izbornik
Naslovnica Gradovi Rijeka
Korzo

Otvorena izložba fotografija 'simpatičnih crvolikih čudovišta'

Izložba Ta simpatična crvolika čudovišta s morskog dna
1/7
Foto: Goran Kovačić/PIXSELL
Raznobojna crvolika bića s morskog dna snimio je Marinko Babić, koji se podvodnom fotografijom bavi proteklih osam godina

Izložba fotografija velikog formata autora Marinka Babića "Ta simpatična crvolika čudovišta s morskog dna" na samostojećim panoima otvorena je u ponedjeljak na riječkom Korzu. Autori postava izložbe su Milvana Arko Pijevac, Barbara Mikac i Borut Kružić.

Raznobojna crvolika bića s morskog dna snimio je Marinko Babić, koji se podvodnom fotografijom bavi proteklih osam godina. U moru, ali i u rijekama i jezerima snima isključivo ronjenjem na dah, bez korištenja umjetnog osvjetljenja, rečeno je na otvaranju izložbe.

Kako je navedeno u pratećem materijalu izložbe, mnogočetinaši su crvoliki, uglavnom morski beskralješnjaci, široko rasprostranjeni u svim morskim staništima, od zone plime i oseke pa sve do najvećih dubina. Njihovo mekano segmentirano tijelo uobičajeno je podijeljeno na glavu, stražnji i srednji člankoviti dio. Svaki članak ima par nožica, zvanih bataljice, iz kojih strše četine - dlačice - različitog oblika, broja i veličine, po kojima su mnogočetinaši i dobili ime.

 Predstavljena je i mobilna aplikacija Plavo oko koja služi svima koji borave u prirodi, na kopnu, na ili u moru, kako bi mogli dojaviti opažanje događaja koji ugrožava trenutno stanje okoliša.

 Prilikom susreta s nepoznatom,  zanimljivom ili potencijalno opasnom vrstom korisnici mogu doznati što su vidjeli, je li vrsta biljke ili životinje zaštićena, rijetka ili opasna. Kako je istaknuto, zajedničkom suradnjom možemo učinkovitije sudjelovati u zaštiti Jadranskog mora.

Sjednica Gradskog vijeća Grada Rijeke Gradsko vijeće Prihvaćene promjene Statuta Grada Rijeke radi usklađivanja sa zakonskim odredbama