Izbornik
Naslovnica Gradovi Zaprešić
Zaprešić

Otvorena Osnovna glazbena škola: Vidim rast i uspon škole u budućnosti

Otvorena je novoosnovana Osnovna glazbena škola Zaprešić
1/3
Foto: Zaprešić
Mladi glazbenici dobili su devet kabinetskih učionica, dvoranu, učionicu za solfeggio, "igraonicu" za glazbeni vrtić, a osiguran je prostor i za zbornicu te sanitetske prostorije. Grad je nabavio i instrumente

Otvorena je novoosnovana Osnovna glazbena škola Zaprešić, a za uređenje prostora u sklopu Veleučilišta Baltazar te nabavu novih instrumenata Grad Zaprešić izdvojio je 700.000 eura.

U školi 199 učenika

U Gradu Zaprešiću podsjećaju kako je program osnovnog glazbenog obrazovanja u tom gradu provodila Glazbena škola Zlatka Balokovića, no zbog ograničenih prostornih i kadrovskih kapaciteta donesena je odluka o osnivanju vlastite osnovne glazbene škole koja je preuzela inventar, učenike i zaposlenike vezane za provedbu programa osnovnog glazbenog obrazovanja. S početkom rada nove škole Područno odjeljenje Glazbene škole Zlatka Balokovića prestalo je obavljati djelatnost osnovnog glazbenog obrazovanja, no i dalje će u Zaprešiću provoditi ono srednjoškolsko za što je osiguran prostor u sklopu novoobnovljenog Pučkog otvorenog učilišta.

Vršitelj dužnosti ravnatelja nove škole Igor Horvat izrazio je svoje oduševljenje novim prostorom i opremom koja ispunjava sve uvjete za moderno i kvalitetno glazbeno obrazovanje.

– Mnogo se ovdje radilo tijekom ljeta kako bismo spremno dočekali polaznike na početku nove školske godine. Trenutno školu pohađa 181 učenik u osnovnom glazbenom programu i još 18 učenika u predškolskom programu, a imamo i mogućnost proširenja, pa svakako vidim rast i uspon škole u budućnosti. Većina instrumenata je nova, a od ove godine imamo i odjel udaraljki što dosad nismo imali – naglasio je v.d. ravnatelja Horvat.

Dodao je da je nakon potresa Grad odmah uskočio u pomoć, pa su se preselili u novi prostor za rad u Lužničkoj ulici, a ovo je prvi put da su u potpuno opremljenom i adekvatnom prostoru. Ravnateljica Uprave za odgoj i obrazovanje Ministarstva znanosti, obrazovanja i mladih Vesna Šerepac pohvalila je prije svega suradnju koja je dovela do otvaranje nove glazbene škole.

– Lijepo je biti na događanju koje pokazuje kako se surađuje s jedinicom lokalne samouprave, ali i državnim institucijama, a rezultat toga je da učenici koji se glazbeno obrazuju ovdje imaju primjerene prostore i suvremena pomagala. Posebno me veseli mogućnost vertikalnog širenja obrazovanja, od predškolskog, preko osnovnoškolskog, a u budućnosti, nadam se, i srednjoškolskog – rekla je na svečanosti otvorenja nove škole V. Šerepac.

Gradonačelnik Zaprešića Željko Turk istaknuo je kako je otvorenje Osnovne glazbene škole samo dio kontinuiranog ulaganja u poboljšanje uvjeta vezanih za odgoj i obrazovanje u gradu.

– Osobito mi je zadovoljstvo, a vjerujem da ga dijelim s brojnim Zaprešićanima, posebice s ljubiteljima glazbe i umjetnosti općenito, što je došao trenutak da s radom započne gradska Osnovna glazbena škola. Znatna smo sredstva u nju uložili, ali rekao bih da je to zapravo mali ulog u ono što ovdje stvaramo i čemu težimo, a to je pružiti našim najmlađim sugrađanima najbolje uvjete u kojima će rasti i obrazovati se – rekao je gradonačelnik Turk.

Uvođenje novih programa

Mladi glazbenici dobili su tako devet kabinetskih učionica, dvoranu, učionicu za solfeggio, "igraonicu" za glazbeni vrtić, a osiguran je i prostor za zbornicu te sanitetske prostorije. Kada je riječ o instrumentima, Grad je nabavio pet klavira i sedam pijanina, puhačke i gudačke instrumente, gitare, udaraljke te drugu potrebnu opremu. Novi kapaciteti glazbene škole omogućit će, pojašnjavaju u Gradu, održavanje postojećih programa, ali i unapređenje i uvođenje novih, a financirat će se najvećim dijelom sredstvima državnog i gradskog proračuna u dijelu potreba koje premašuju sredstva minimalnog financijskog standarda te uplatama roditelja učenika.

– Osiguravanje adekvatnih prostornih kapaciteta, opreme, kadrova i financijskih sredstava te veća programska i razvojna fleksibilnost, učinit će školu središnjom institucijom glazbenog obrazovanja u cijelom zaprešićkom kraju te omogućiti kontinuirano i kvalitetno obrazovanje budućih glazbenika – zaključuju u Gradu Zaprešiću.

storyeditor/2024-10-07/ZapresicB__4_.jpg Od 11. do 13. listopada održava se Ban Fun Fest i 24. Gospodarski sajam Vikend prepun igre, plesa, glazbe i nezaboravnih doživljaja za sve uzraste u Zaprešiću storyeditor/2024-10-07/ZapresicA1__3_.jpg Dio objekta i dalje će biti na raspolaganju Glazbenoj školi i Pučkom učilištu Otvorenje obnovljene zgrade POU-a u koju je uloženo pet milijuna eura Nagrade učenicima i sportašima iz Zaprešića Zaprešić Nagrađeni za rezultate na državnim i međunarodnim natjecanjima