Izbornik
Naslovnica Gradovi Dubrovnik
od 10. srpnja do 25. kolovoza

Otvorenje Dubrovačkih ljetnih igara ove godine u staroj gradskoj luci

Foto: Grgo Jelavić/PIXSELL
Festivalsku publiku svih generacija očekuje gotovo pedeset dramskih, glazbenih, plesnih, folklornih i drugih izvedbi na više od deset lokacija grada Dubrovnika

Dubrovačke ljetne igre održat će se od 10. srpnja do 25. kolovoza, ali u smanjenom formatu zbog epidemioloških mjera te financijskih posljedica pandemije, a svečanost otvorenja održat će se u staroj gradskoj luci u režiji Marine Pejnović.

Čuveni spomenik Monitoring Orlandova stupa nije pokazao velike pomake u oštećenju

Prema novom prijedlogu koji je potvrdilo Vijeće Dubrovačkih ljetnih igara, festivalsku publiku svih generacija očekuje gotovo pedeset dramskih, glazbenih, plesnih, folklornih i drugih izvedbi na više od deset lokacija grada Dubrovnika, priopćio je Ured za odnose s javnošću Dubrovačkih ljetnih igara.

- S obzirom na to da smo program 71. Dubrovačkih ljetnih igara kreirali u 2019. godini te da je bio zaokružen i publici predstavljen prije pandemije izazvane COVID–19 virusom, većinu planiranih gostovanja i sudjelovanja stranih umjetnika u glazbenom, dramskom i plesnom programu morali smo odgoditi za 2021. godinu te prilagoditi programske odrednice sudjelovanju domaćih umjetnika, kako glazbenih tako i dramskih, vodeći računa o zapošljavanju socijalno ugroženih skupina, odnosno mladih nezaposlenih umjetnika, studenata umjetničkih akademija, samostalnih umjetnika - rekla je intendantica Dora Ruždjak Podolski predstavljajući prilagođeni program festivala.

Ravnateljica Ivana Medo Bogdanović dodala je da je plan proračuna Igara gotovo 70 posto manji od lanjskog i iznosi tek nešto više od 6 milijuna kuna. Festival će se ovo ljeto morati održati bez financijske potpore turističkih zajednica i sa značajno smanjenim sredstvima sponzora i donatora te prihodima od ulaznica, rekla je Medo Bogdanović.

Premijer na potpisu ugovora Rekonstrukcije i proširenja Lapadske obale Za novu Lapadsku obalu Dubrovniku 70 milijuna nepovratnih kuna

Napomenuvši da je velik uspjeh što će festivala uopće biti, Medo Bogdanović je istaknula da je u globalno nesigurnoj situaciji, koja je uzrokovala otkazivanje brojnih manifestacija diljem Europe, ovo ljeto "važno iz Dubrovnika poslati svijetu poruke ustrajnosti i optimizma". 

Sedamdeset i prve Dubrovačke ljetne igre svečano će se otvoriti u petak, 10. srpnja ceremonijom u režiji Marine Pejnović u staroj gradskoj luci. Dubrovačkom simfonijskom orkestru dirigirat će Tomislav Fačini, a pridružit će im se Jazz orkestar HRT-a pod ravnanjem Mirona Hausera te pijanist Aljoša Jurinić, mezzosopranistica Dubravka Šeparović Mušović i Ivan Bonačić na saksofonu, uz sudjelovanje Festivalskog dramskog ansambla te Folklornog ansambla Linđo.

Igre će 25. kolovoza ispred Katedrale zatvoriti Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije kojim će ravnati maestro Ivo Lipanović uz nastup sopranistice Lane Kos i baritona Željka Lučića.

Dubrovnik Sanirano odlagalište otpada na trasi nove ceste na Pobrežju

Bogatu hrvatsku folklornu plesnu i glazbenu baštinu publici će predstaviti Folklorni ansambl Linđo te Ženska klapa FA Linđo koncertom u atriju Kneževa dvora kojim će obilježiti svoju dvadesetu obljetnicu.