Izbornik
Naslovnica Gradovi Dubrovnik
Premijer na potpisu ugovora Rekonstrukcije i proširenja Lapadske obale

Za novu Lapadsku obalu Dubrovniku 70 milijuna nepovratnih kuna

Foto: Grad Dubrovnik
Projektom će se izmijeniti prometna regulacija iz jednosmjerne ulice u dvosmjernu, sagradit će se nova obalna konstrukcija i šetnica sa zelenilom i biciklističkom stazom, povećat će se razina sigurnosti prometa i kvaliteta javnog gradskog prijevoza te rasteretiti postojeći dominantni pravci

Svečano potpisivanje ugovora „Rekonstrukcija i proširenje Lapadske obale, II, III i IV. faza izgradnje" održano je u nazočnosti predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića. Ugovor o dodjeli nepovratnih sredstava od 70 milijuna kuna za  rekonstrukciju i proširenje Lapadske obale potpisali su ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (SAFU) Tomislav Petric i gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković.

Završena energetska obnova OŠ Ivana Gundulića "Ne zaustavljamo se, nastavljamo ulagati u škole i vrtiće"

U tri godine 200 milijuna kn

- Ovaj projekt samo samo je jedan mali segment široke priče intermodalnog centra Dubrovnika, jedne nove urbane sredine. Ovo je prvi veliki infrastrukturni projekt usred samog centra Grada u posljednje 42 godine. Lapadska obala će nakon rekonstrukcije dobiti dvotračnu cestu, šetnicu, rasteretit će se područje Lapada i bit će dodatnih sadržaja za građane, ali i posjetitelje - rekao je gradonačelnik Mato Franković koji je napomenuo kako su u tijeku kampanje 2017. redovito isticali da će otkriti europske fondove, jer je do tada Grad povukao nula kuna.

- Do sada smo u posljednje tri godine, potpisom ovog ugovora, došli na 200 milijuna kuna, a to je impresivna brojka. Nadamo se i novim projektima, znamo da možemo i više. U vrijeme krize, kada je teško financirati kapitalne projekte, pokazuje se koliko je važno koristiti ova sredstva. I danas je Dubrovnik jedno veliko gradilište, u tijeku je gradnja cesta, vrtića, ništa nije stalo iako su prihodi stali, ali upravo radi ovih sredstava stvari idu dalje - rekao je gradonačelnik Franković koji je posebno zahvalio premijeru Andreju Plenkoviću na podršci koju daje jedinicama lokalne samouprave, kao i resornim ministrima.

Dubrovačka stanogradnja Uvjeti za stanove za mlade dubrovačke obitelji upućeni na javno savjetovanje

Premijer Plenković izrazio je zadovoljstvo zbog realizacije još jednog važnog projekta za razvoj Grada Dubrovnika. Podsjetio je na sjednicu Vlade održanu u Dubrovniku, naglasivši da su u mandatu njihove Vlade u Dubrovačko-neretvanskoj županiji ugovoreni projekti u vrijednosti 5,6 milijardi kuna od ukupno 5,8.

- Od ovih 70 milijuna kuna, 60 milijuna je iz sredstava Europske unije, dok će ostalih desetak osigurati Ministarstvo prometa. Posebno mi je drago što se projekt uklapa u ukupnu politiku naše Vlade, u partnerstvu, dijalogu i suradnji s Gradom i Županijom u kontekstu brojnih ulaganja i projekata koji su ove protekle četiri godine bili posvećeni razvoju krajnjeg juga Hrvatske - rekao je premijer Plenković.

Zaslužuje rekonstrukciju

Hrvatska vlada na sjednici održanoj u Dubrovniku podržala je projekt rekonstrukcije Lapadske obale. Stopa financiranja je 100 posto ukupno prihvatljivih troškova, odnosno ukupna nepovratna sredstva iznose 70 milijuna kuna, od čega 85 posto putem Kohezijskog fonda pokriva Europska unija, a 15 posto pokriveno je iz državnog proračuna. Ovim projektom izmijenit će se prometna regulacija iz jednosmjerne ulice u dvosmjernu, sagradit će se nova obalna konstrukcija i šetnica sa zelenilom i biciklističkom stazom, povećat će se razina sigurnosti prometa i kvaliteta javnog gradskog prijevoza te rasteretiti postojeći dominantni pravci.

Dubrovnik Odabrana ponuda za školski namještaj i opremu OŠ Montovjerma

Ravnatelj SAFU-a Tomislav Petric čestitao je svima na realizaciji ovog projekta, a dodao je i da je prošetao Lapadskom obalom koja zaista zaslužuje rekonstrukciju.

- Nadam se da će radovi početi što prije. Turisti će isto šetati tom šetnicom, njih u Dubrovniku godišnje ima dva milijuna, a prolazit će tuda i autobusi koji će se također nabaviti novcem iz fondova EU - rekao je Petric.