Izbornik
Naslovnica Gradovi Zadar 42 pregleda
Investicija od 14 milijuna kuna

Palača Cedulin kao središnje mjesto za upravljanje svim turističkim aktivnostima

Turističko-informativni centar u palači Cedulin
1/6
Foto: Grad Zadar
Otvoren je novi Turističko-informativni centar te uredske prostorije turističkih zajednica Grada Zadra i Zadarske županije u obnovljenoj palači Cedulin

Centar se nalazi u najljepšem i najreprezentativnijem djelu palače Cedulin iz 13. st. koja je zaštićeno nepokretno kulturno dobro i smještena je na ulazu u povijesnu jezgru Grada Zadra. Sadrži suvremenu multimedijalnu opremu i predstavlja središnje mjesto za upravljanje svim turističkim aktivnostima, za promociju i predstavljanje turističkih sadržaja te unapređenje turističke kvalitete grada Zadra i Zadarske županije.

U dvorištu TIC-a predviđene su prezentacije različitih turističkih sadržaja kao i mogućnost održavanja manjih koncerata, te drugih kulturnih i izložbenih programa.

Radovi na izgradnji i rekonstrukciji turističkog centra trajali su od 2015. godine, a Ministarstvo turizma ukupno je putem programa bespovratnih potpora tom projektu dodijelilo 1,7 milijuna kuna. Ukupan iznos investicije je 14 milijuna kuna.

Otvorenju su u ponedjeljak navečer nazočili ministar turizma Gari Cappelli, gradonačelnik Grada Zadra, Branko Dukić sa zamjenicima, Antom Babićem i Jagodom Surać, župan Zadarske županije, Božidar Longin, direktori turističkih zajednica, Ante Rados i Mihaela Kadija te brojni gosti i uzvanici. Gradonačelnik Dukić zahvalio je svim ljudima koji su od samog početka bili uključeni u realizaciju ovog projekta i uložili svoje znanje i trud, priopćili su iz Grada Zadra.

- Koliko god nekada uvjerljivo zvučale tvrdnje o tome kako je Hrvatsku, pa tako i Zadar, turizam zatekao, činjenica je kako se turizam kod nas ne događa slučajno. Svi hrvatski turistički pokazatelji to potvrđuju iz godine u godinu, pa tako i u aktualnom trenutku kada Zadar bilježi 30 postotni rast turističkog prometa, trenutno znatno veći od državnog prosjeka. Pokazuju to i ulaganja u turističke sadržaje, privatne i javne, poput ovog u uređenje i obnovu palače Cedulin - istaknuo je gradonačelnik Dukić.

Gradonačelnik Dukić iskazao je radost činjenicom da je ovaj desetljećima zapušten prostor uređen i stavljen u javnu funkciju, u funkciju turizma, gospodarstva i kulture.

- Govoreći o javnim prostorima, moram večeras podsjetiti kako kontinuirano iz godine u godinu naša povijesna jezgra doživljava preobražaj prije svega kroz obnovu i očuvanje povijesne i spomeničke baštine, valorizirajući je u kulturnom i gospodarskom smislu. Konačno, jučer je naš grad dobio i potvrdu univerzalne spomeničke vrijednosti kroz upis zadarskih bedema na Popis svjetske baštine UNESCO-a. Noseći to prestižno priznanje, nosimo i ništa manje važnu odgovornost prema svojoj baštini s obvezom njenog brižljivog čuvanja za naraštaje koji dolaze, zaključio je gradonačelnik Dukić.

Ministar Capelli službeno je otvorio TIC te se prisjetio posjeta gradilištu TIC-a od prije šest mjeseci.

- Tadašnji gradonačelnik onda mi je rekao: 'Ne brini, samo ti daj svoj dio novca, mi ćemo to riješiti'. I evo, kao što reče župan, vertikala je odlično funkcionirala - rekao je ministar Capelli.