Izbornik
Naslovnica Gradovi Crikvenica 48 pregleda
Čista srijeda na crikveničkoj rivijeri

Paljenjem mesopusta, krivca za sva zla završava peto godišnje doba

mesopust
Foto: Grad Crikvenica
Došao je kraj i ovogodišnjim maškaranim doživljajima. Gradski će ključevi uskoro biti vraćeni u prave ruke, a maškare će ponovno zavladati tek sljedeće godine

Tako će danas na 'Mesopusni utorak' u Selcu održati tradicionalna mlaća slame. U poslijepodnevnim satima Selačka mantinjada kreće na Brdo, gdje ih čekaju mlatačice slame, žene u svečanim i radnim narodnim nošnjama s baškotima i kavom. Povorka ide prema centru mjesta, u 16 sati započinje mlaća - mlatačice mlate i zapale slamu, a dok se pleše Selačko kolo, mještani s nestrpljenjem promatraju na koju stranu odlazi dim. Kaže se da, ukoliko ode prema moru, godina će donijeti više ribe, a ako krene prema kopnu, bolje će roditi zemlja. U 21 h će se u Domu prosvjete u Selcu održati posljednja ovogodišnja maškarana zabava uz grupe "Mastersi" i "Baruffa", a iste će se večeri izvlačiti i dobitnik velike tombole, izvijestili su iz gradske uprave.

Na Čistu srijedu, 1. ožujka, u svim će se mjestima crikveničke rivijere paliti lutak mesopust, simbolični krivac za sva zla i nedaće u prethodnoj, 2016. godini. U Crikvenici program započinje u 16 sati čitanjem šentence i suđenjem mesopustu na Trgu Stjepana Radića, nakon čega slijedi spaljivanje na vrhu Vele palade. U Dramlju će se u 16 sati Dramaljski balarini i mještani okupiti pokraj Hrvatskoga narodnog doma, nakon čega će se spaliti mesopust.
Mještani Jadranova će svoga mesopusta početi ispraćati u 17 sati, čitanjem šentence u Domu kulture. U Domu prosvjete u Selcu u 16 sati počinje čitanje šentence, a mesopust će se nakon toga paliti na rivi.