Izbornik
Naslovnica Gradovi Zaprešić
Usvojena Strategija pametnog grada Zaprešića, jedan od strateških dokumenata

'Pametnim rješenjima olakšat će se život našim sugrađanima'

Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
U planu je i digitalizacija gradske uprave i razvoj širokopojasnog pristupa internetu

Gradsko vijeće Zaprešića većinom glasova donijelo je Strategiju pametnog grada za razdoblje od 2021. do 2026. godine. Pametni grad vizija je razvoja grada koji integracijom informacijskih i komunikacijskih tehnologija te IoT tehnologija i društvenih inovacija omogućuje održivo upravljanje javnim resursima.

TRADICIONALNA HUMANITARNA AKCIJA Kapa, šal, rukavice, med i čaj za male požeške zmajeve

Opsežan dokument

– Mnogi gradovi danas pokušavaju poboljšati kvalitetu svojih usluga koristeći se digitalnim, inteligentnim i pametnim rješenjima koja mogu doprinijeti funkcioniranju urbane cjeline na učinkovit, odgovoran i održiv način te pružiti građanima bolju kvalitetu života. Grad Zaprešić odlučio je definirati vlastiti razvoj primjenjujući principe pametnog grada, odnosno pametnog upravljanja, čime će postojeća pametna rješenja dobiti svoj strateški okvir i nastavit će se razvijati nova rješenja u skladu s identificiranim potrebama. Vizija pametnog grada nadogradnja je postojeće vizije definirane u Strategiji razvoja grada Zaprešića 2016. – 2020. – pojašnjavaju u Gradu.

U opsežnom dokumentu koji ima više od 80 stranica uglavljena je i “pametna uprava” koja digitalnim alatima osigurava kvalitetnu i brzu uslugu, transparentnost i participaciju u upravljanju, “pametni turizam” temeljen na održivim i uključivim modelima Zaprešić u viziji pametnog grada ostaje “mali europski grad velike kvalitete života”, navodi se u strategiji komunikacije i posredovanja sadržaja turistima te usmjeren na edukativne i inovativne sadržaje, “inovativno gospodarstvo” usmjereno na jačanje mladih poduzetnika, kreativne i IT industrije te uključivanje mladih.

Aglomeracija Slatina – potpisan ugovor za uređaj za pročišćavanje otpadnih voda Projekt zbog kojeg će Slatina biti čišća, a građani živjeti kvalitetnije

“Smart iskustva”

Zaprešić u toj viziji pametnog grada ostaje “mali europski grad velike kvalitete života” s naglaskom na privlačne uvjete za privatni i profesionalni razvoj mladih ljudi i obitelji, gradsku upravu kao primjer dobre prakse za učinkovitost, otvorenost i transparentnost u odnosu s građanima i grad koji je prepoznat kao turistička destinacija pametnog turizma koji karakteriziraju pristupačne, uključive, dostupne i održive usluge i proizvodi.

– Cilj je implementacijom pametnih rješenja u razna područja ponajprije olakšati život našim sugrađanima – istaknuo je gradonačelnik Željko Turk. “Zaprešić želi biti primjer učinkovite i otvorene uprave.

Cilj je ove strategije da građani do 2023. godine svim uslugama Grada Zaprešića mogu pristupiti digitalno i da svaki građanin u digitalnom obliku može dati svoj doprinos u donošenju ključnih gradskih odluka”, jedan je od zaključaka. Zaprešić već ima iza sebe brojna “smart” iskustva. U planu je digitalizacija gradske uprave i razvoj širokopojasnog pristupa izgradnjom NGA mreža, mreže nove generacije.