Izbornik
Naslovnica Gradovi
Aglomeracija Slatina – potpisan ugovor za uređaj za pročišćavanje otpadnih voda

Projekt zbog kojeg će Slatina biti čišća, a građani živjeti kvalitetnije

Foto: Mihaela Feldi
Cijeli projekt aglomeracije Slatina vrijedan je 266,5 milijuna kuna

Nedavno je potpisan ugovor za projektiranje, gradnju i probni rad uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Slatina, u sklopu projekta Izgradnje i rekonstrukcije vodno-komunalne infrastrukture Aglomeracije Slatina. Ponuda tvrtke Esotech d.d. iz Slovenije izabrana je, nakon provedene javne nabave, kao najpovoljnija.

U povodu Dana grada dodijeljena priznanja najboljima u 2020. godini “Godina teškoća za gospodarstvo, ali i godina novih neupitnih uspjeha”

Prevladane teškoće

Ugovor je vrijedan 39,662.345 kuna, a obuhvaća projektiranje, istražne radove i ishođenje dozvola, građevinske radove, dobavu i montažu strojarske i elektrotehničke opreme tog uređaja, radove na infrastrukturi, internim prometnicama i krajobraznom uređenju, kao i pokusni, odnosno probni rad uređaja te obuku zaposlenika.

– Projekt je počeo davne 2014. godine te mi je drago da smo, unatoč brojnim poteškoćama, napokon uspjeli doći do potpisivanja prvog ugovora za gradnju. Pristupna cesta može se odmah graditi, dok za gradnju pročistača nakon ishođenja lokacijske dozvole i uređenja imovinsko-pravnih odnosa predstoji faza projektiranja i ishođenje građevinske dozvole, o čemu ovisi sam početak radova. Novi uređaj za pročišćavanje otpadnih voda moći će sve otpadne vode grada Slatine i okolnih naselja pročistiti do trećeg stupnja, što je gotovo čista voda koja će se ispuštati u okoliš, a zbrinjavanje mulja bit će riješeno tako da će se sušiti u niskonaponskim sušarama do 85 posto suhe tvari, što će znatno smanjiti količinu mulja koji će u konačnici biti spaljivan u cementarama. Bit će sagrađen i jedan veliki laboratorij u kojemu će se ispitivati stanje ulaznih i izlaznih otpadnih voda – pojasnio je Mato Miličić, direktor slatinske tvrtke Komrad d.o.o. za vodne djelatnosti.

Taj uređaj bit će nastavak gradnje kanalizacije na koju će se spojiti sva nova kanalizacija u sklopu projekta slatinske aglomeracije, a znatno će pridonijeti zaštiti okoliša i očuvanju slatinske Čađavice i rijeke Drave.

Ilustracija ISPLATE OD 17. PROSINCA Božićnice za oko 3800 umirovljenika stići će poštom

Novac iz EU

– Postat ćemo puno čistiji grad i ići ukorak s vodećim gradovima u Hrvatskoj. U konačnici, gradnja kanalizacije u gradu Slatini doprinijet će poboljšanju kvalitete života građana. Ovo je trenutak koji smo toliko čekali – poručio je direktor Miličić.

Gradonačelnik Denis Ostrošić naglasio je da vjeruje u uspješnu suradnju tvrtki Komrad i Esotech na ovom projektu, s obzirom na ranija iskustva sa slovenskom tvrtkom, a na zadovoljstvo građana Slatine kojima će novi kilometri vodovodne i kanalizacijske mreže podići kvalitetu života. Projekt aglomeracije vrijedan je 266,5 milijuna kuna. Prihvatljivi troškovi iznose 213,4 milijuna kuna, od čega 152,5 milijuna kuna čine bespovratna EU sredstva.

Preostalih 60,8 milijuna kuna u projektu osigurat će Ministarstvo zaštite okoliša i energetike i Hrvatske vode (svatko po 26,3 milijuna kuna) te Grad Slatina (8,1 milijuna kuna). Projekt obuhvaća gradnju i rekonstrukciju sustava vodoopskrbe i odvodnje te gradnju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda na području grada Slatine i prigradskih naselja Kozice, Markovo, Medinci, Novi Senkovac, Bakić, Sladojevci i Lukavac. Realizacijom ovoga projekta omogućit će se priključivanje novih korisnika na sustav vodoopskrbe i odvodnje te smanjenje gubitaka u vodoopskrbnom sustavu.