Izbornik
Naslovnica Gradovi
Jaska, Samobor, Sveta Nedelja, Klinča Sela i Žumberak

Petoro čelnika: Zajedno ćemo kvalitetnije upravljati vodom

Na području ujedinjenih lokalnih jedinica isporučuje se voda za ljudsku potrošnju od oko 4 milijuna kubnih metara godišnje
Foto: Grad Samobor

Gradonačelnici Jastrebarskog, Samobora i Svete Nedelje te načelnici Klinča Sela i Žumberka slažu se kako je pitanje upravljanja vodom važnije od politike.

Na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji održanoj u srijedu u Saboru predložili su zajednički model upravljanja vodoopskrbom, budući da novom Vladinom Uredbom o uslužnim područjima niti jedna od ovih sredina nema uvjete za samostalno uslužno područje. Nastavak je to borbe koju su ovi lokalni čelnici pokrenuli još prošle godine, a već tada su se složili kako nisu protiv spajanja, već traže da ono bude realno, a ne politički obojeno.

Stoga se nadaju i podršci Vlade RH za svoj prijedlog, a za to ostvaruju i uvjete. Naime, predloženo uslužno područje na kojem se isporučuje voda za ljudsku potrošnju od oko 4 milijuna kubnih metara godišnje, čini ga većim od nekih susjednih kojima je takva mogućnost spajanja već omogućena.

Vode Jastrebarsko d.o.o. u ovom bi prijedlogu bile zakonsko društvo preuzimatelj, a po njegovu prihvaćanju osnovalo bi se novo trgovačko društvo novog naziva koje bi ujedinilo vodovode svih navedenih jedinica lokalne samouprave, a u kojem bi se odredili i poslovni udjeli.

Gradonačelnici i načelnici tvrde kako će na ovaj način puno kvalitetnije upravljati vodoopskrbom, što će značiti i smanjenje gubitaka, veću mogućnost povlačenja sredstava iz fondova EU, ujednačavanje cijena i racionalizaciju poslovanja, ali i smanjenje cijene vodne usluge, osobito kad se izgrade sustavi javne odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda.

Oko igrala postavit će se meke obloge za ublažavanje posljedica pada i ozljeđivanja djece Gradu Slatini odobreno je 21.247 eura U dvorištu vrtića uredit će igralište za djecu iz jaslica UGOVOR te sporazum o sufinanciranju Javne usluge prijevoza putnika u cestovnom prometu potpisani su proteklog tjedna u županijskoj vijećnici u Virovitici Javnolinijski prijevoz postati dostupan svima Prijevoz autobusom i do 90 posto jeftiniji, ovisno o zoni i kategoriji putnika OVE GODINE prijavljeno je za ljetovanje čak 169 učenika više, odnosno šest je osnovnih škola više nego prošle godine iskazalo interes za uključivanje u ovaj projekt Na besplatno ljetovanje u Splitsko-dalmatinsku župniju ide 833 djece