Izbornik
Naslovnica Gradovi Jastrebarsko
dvorac Erdödy

Petsto godina staro povijesno zdanje oštetila su i dva snažna potresa

Tijekom izvođenja radova na obnovi dvorca Erdödy ustanovilo se kako je stanje objekta znatno lošije nego što je to bilo predviđeno prvotnom projektnom dokumentacijom
Foto: Jastrebarsko
Nakon završetka radova na okolišu nastavit će se radovi na samom dvorcu Erdödy

Završetkom radova u okolišu dvorca Erdödy, konkretnije na gradnji podzemnih spremnika za opremu za grijanje i hlađenje dvorca, nastavit će se i radovi na samom dvorcu, a njihovo intenziviranje se očekuje do kraja rujna, najavljuju u Gradu Jastrebarskom.

U međuvremenu se, ističu, radilo na izmjeni projektne dokumentacije kojom će se omogućiti prijava na dodatne izvore financiranja, ali i veća dinamika izvođenja radova nego što je to bilo predviđeno prvotnim projektom. Gradonačelnik Zvonimir Novosel pozvao je iz tog razloga gradske vijećnike i predstavnike medija da ih pobliže upozna s planovima, ali i da se upoznaju s dosad izvedenim radovima.

– Tijekom izvođenja radova na obnovi dvorca Erdödy, ustanovilo se kako je stanje objekta znatno lošije nego što je to bilo predviđeno prvotnom projektnom dokumentacijom. Uz starost veću od 500 godina i slabo održavanje, razlog tome bila su i dva potresa koja su se dogodila, a koji su dodatno narušili statiku dvorca - rekao je predstavnik investitora Kristijan Škoc te se nadovezao kako se slijedom toga pristupilo izradi izmjene i dopune projektne dokumentacije i građevinske dozvole.

Izmjene i dopune projektne dokumentacije rađene su zbog već spomenutih potresa u skladu s propisima za potresnu obnovu, a što otvara i dodatne prilike za sufinanciranje. Projektant Dragan Kovač dodao je kako je novom projektnom dokumentacijom predviđena razuporna konstrukcija zbog koje će se trošni dijelovi dvorca moći uklanjati bez opasnosti za urušavanjem. Nakon toga predviđen je veći opseg rušenja statički nenosivih dijelova dvorca, dok će se ostali dijelovi prezidavati i ojačavati. Gradonačelnik Novosel naglasio je kako će se s novom projektnom dokumentacijom vrijednost radova povećati, a nakon analiza cijena izvođača i nadzora tijekom rujna i listopada znat ćemo koliko.

No kao što je već navedeno, izmjenom dokumentacije otvaraju se mogućnosti za dodatne izvore financiranja, što je u ovom trenutku prioritet. Prijavljen je i projekt opremanja dvorca, čime se otvaraju mogućnosti za dodatne sadržaje, kao što je posjetiteljski i interpretacijski centar kulture, povijesti i glazbe.

Proslava dani vina jastrebarsko Jastrebarsko slavi 30 godina održavanja Dana vina Radovi bi trebali biti gotovi do polovine 2024. godine Jaskanski muzej dobiva novo ruho Obnova oštećene zgrade koštat će 1,3 milijuna eura NA PRVOM upisnom roku popunjena su sva mjesta za prvi razred druge generacije jaskanskih logističara Prijavilo ih se 87, a mjesta je bilo za samo 26 Tehničari za logistiku i špediciju nikad traženiji