Izbornik
Naslovnica Gradovi Dubrovnik
DUBROVNIK

Počela realizacija projekta Aglomeracije Dubrovnik

1/3
Foto: DUBROVNIK
Riječ je o najvećem infrastrukturnom zahvatu u vodoopskrbni i kanalizacijski sustav u povijesti Dubrovnika vrijednom više od 117 milijuna eura

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković sa suradnicima, predsjednik Uprave Vodovoda Dubrovnik d. o. o. Lukša Matušić i član Uprave Vicko Begović obišli su radove na projektu Aglomeracija, najvećem infrastrukturnom zahvatu u vodoopskrbni i kanalizacijski sustav u povijesti Dubrovnika vrijednom više od 880 milijuna kuna, odnosno više od 117 milijuna eura. Radovi se trenutačno izvode na tri lokacije: u povijesnoj jezgri, u hidrotehničkom tunelu ispod Srđa i u Ulici kardinala Stepinca.

U povijesnoj jezgri u tijeku je čišćenje i sanacija istočnog i zapadnog kraka glavnog kanala ispod Straduna, zapadni kraj glavnog kanala u Ulici Prijeko i glavnog kanala u Ulici Celestina Medovića u ukupnoj dužini od 470 metara te 25 priključnih kanala, kao i sanaciju 80 metara kanala izvan zidina te 200 metara vodovodnog cjevovoda u Ulici Prijeko.

Stradun simbolički najvažniji

– Prije nekoliko godina počeli smo prve radove, najprije istragu područja ispod Straduna, a potom čišćenje dijela od Luže do Orlandova stupa. Tu smo vidjeli koliko je bogato arhitekturom to područje. Rekli smo da su to istražni radovi koji će generirati u konačnici cjelokupnom sanacijom, uređenjem kanala fekalne i oborinske odvodnje koji se nalazi ispod, u okviru povijesne jezgre i koji je pretrpan – podsjetio je Franković naglasivši da je riječ o simbolično najvažnijoj lokaciji po pitanju sanacije kanalizacijske i vodoopskrbne mreže Dubrovnika. Izvođač radova je Anafora d. o. o. Split, a vrijednost je 1,164.446,88 eura (8,773.525,00 kn). Rok za dovršetak je veljača 2024.

Predsjednik Uprave Vodovoda Matušić kazao je da je sustav u poprilično lošem stanju i neodržavan, a u proces zahtjevnih i osjetljivih radova uključen je čitav niz javnopravnih tijela, ponajprije konzervatora i arheologa. Predstavnik izvođača radova Tonči Janković istaknuo je važnost radova koji su pokrenuti nakon niza godina, u kojima se zbog specifičnosti lokacije koriste i posebne tehnologije.

Gradonačelnik Franković sa suradnicima je obišao i radove u hidrotehničkom tunelu ispod Srđa, gdje je u tijeku sanacija tunela koji vodi prema pročistaču. Izvođač radova je Mani-co, a vrijednost je 2,588.384,61 eura (19,502.183,85 kn). Radovi će obuhvatiti zacjevljenje kanala u hidrotehničkom tunelu ispod Srđa u dužini od 2850 m, kojim se dovodi pitka voda za uži dio gradskog područja i sanaciju vodospreme. Rok za završetak radova je veljača 2024.

Povijesno ulaganje

– Ovdje svjedočimo povijesnom ulaganju u vodoopskrbni kanalizacijski sustav našeg grada. Kruna cijelog ovog projekta bit će izgradnja uređaja za pročišćavanje fekalnih voda u brdu Petki, za koji je nabava u tijeku – kazao je gradonačelnik Franković.

U Ulici kardinala Stepinca radi se na rekonstrukciji postojećeg vodoopskrbnog cjevovoda u dužini od oko 450 metara, izvođač je tvrtka Texo Molior, a vrijednost je 200.111,40 eura (1,507.739,36 kn). Rok za završetak radova je svibanj 2024.

Grad Dubrovnik će paralelno s projektom Aglomeracije i komunalno urediti dionicu ulice na kojoj se radovi odvijaju, odnosno izgraditi novi sustav javne rasvjete, najavio je Franković.

Riječ je o radovima iz podgrupe 2, koja se odnosi na izgradnju novog tlačnog cjevovoda CS Ombla – HTT Srđ, transportni pravac Zaton, izgradnju vodoopskrbe naselja Vrbica, rekonstrukciju kritičnih cjevovoda u Dubrovniku, sanaciju spojeva lijevano-željeznih cjevovoda kao i rekonstrukciju cjevovoda uz luku Gruž.

Predsjednik Uprave Matušić istaknuo je da radovi napreduju prema utvrđenoj dinamici.

ZA STARIJE I NEMOĆNE Na zgradi doma Domus Christi u Dubrovniku završen novi krov Investirano 700.000 € Župan Dobroslavić obišao novouređenu Turističku i ugostiteljsku školu Dubrovnik Ugostiteljska škola Župan Dobroslavić obišao jednu od najuređenijh škola u RH U uređenje Turističke i ugostiteljske škole 700.000 kn