Izbornik
Naslovnica Gradovi Koprivnica
NAKON RAZORNOG POTRESA NA BANIJI

Počelo rušenje 208 dimnjaka

Zahvati su ukupno vrijedni oko 400.000 kuna

Prošli tjedan na području Koprivnice počelo je uklanjanje dimnjaka koji nisu u funkciji, a odluka da se to učini što prije donesena je nakon razornih potresa koji su pogodili Baniju. Prvi je sigurno srušen dimnjak na zgradi gradskog dječjeg vrtića u Starčevićevoj ulici. U gradskoj upravi navode kako je riječ o aktivnosti koja se poduzima u cilju zaštite sigurnosti građana u slučaju da se dogodi neka od prirodnih nepogoda. U akciji sudjeluju stručne službe Grada Koprivnice, profesionalni vatrogasci Javne vatrogasne postrojbe grada Koprivnice, dobrovoljni vatrogasci Vatrogasne zajednice Grada, djelatnici Gradskog komunalnog poduzeća Komunalac Koprivnica i policija.

Održana prva sjednica Županijske skupštine nakon razornog potresa Inicijalna pomoć države utrošena na sanaciju štete, dio će ići i za obnovu bolničkih odjela

– S obzirom na to da je prošle godine Baniju zadesio potres, donijeli smo odluku da s našom Javnom vatrogasnom postrojbom, Vatrogasnom zajednicom Koprivnice i komunalnim službama prvi i zasad jedini u Hrvatskoj sugrađanima omogućimo da se u cijelosti na trošak gradskog proračuna uklone dimnjaci koji se ne koriste i potencijalno su opasni – rekao je tom prigodom gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić.

Otkrio je i kako je trenutačno prijavljeno ukupno 208 dimnjaka za rušenje na području Koprivnice, a zahvati su ukupno vrijedni oko 400.000 kuna i u cijelosti padaju na teret Grada. Dimnjaci uklanjaju do ispod krovišta objekta. Mjesto s kojeg će dimnjak biti uklonjen bit će sanirano najlonom, a ostale radove moraju osigurati vlasnici objekata. U planu je da svi dimnjaci budu uklonjeni do ljeta.

– Svaka intervencija je specifična i za svaku se treba posebno pripremiti. Najvažnije je da se na početku radova napravi osiguranje, odnosno uvjeti za siguran rad vatrogasaca. Sad prvo skidamo cijev koja je gore, pa crijep oko dimnjaka, a vlasnik treba sam kasnije sanirati krov – naglasio je Krunoslav Krvar, vatrogasac Javne vatrogasne postrojbe Koprivnica.