Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
Održana prva sjednica Županijske skupštine nakon razornog potresa

Inicijalna pomoć države utrošena na sanaciju štete, dio će ići i za obnovu bolničkih odjela

Foto: Sisačko-moslavačka županija
Od prvih 100 milijuna kuna Vladine pomoći Sisačko-moslavačka županija dobila je na račun 16,5 milijuna kn

Na aktualnom satu Županijske skupštine nezavisni vijećnik Milan Brigljević postavio je pitanje o tome kako je raspodijeljeno 100 milijuna kuna koje je Vlada dodijelila Sisačko-moslavačkoj županiji nakon razornih potresa koji su pogodili naše područje. Sisačko-moslavački župan Ivo Žinić podsjetio je kako je pomoć od 100 milijuna kuna dodijeljena odlukom Vlade.

Grad Zaprešić nastavlja ulagati u zdravstvo i predškolski odgoj Gradit će se novi vrtić, ugovoren dodatni tim Hitne pomoći i zamjenski prostor za Glazbenu školu oštećenu u potresu 29. prosinca

Procjena povjerenstva

– Tom odlukom imenovano je Povjerenstvo na čijem su čelu bili ministar Zdravko Marić, ministar Darko Horvat i ja kao župan. Dobili smo zadatak da sukladno preporukama i smjernicama Vlade rasporedimo ta sredstva za područja stradala u potresu. Ona su namijenjena kao prva inicijalna sredstva da ti gradovi, odnosno cijela županija može sanirati štete i otkloniti određene posljedice. Dakle, ona su namijenjena i za procjenu šteta, za pomoć ljudima, za rješavanje šteta na infrastrukturi, na gospodarskim i stambenim objektima i za sve ostalo – rekao je župan Žinić podsjetivši kako je odmah nakon potresa Petrinja dobila 30 milijuna kuna, Glina 25 milijuna kuna, Sisak 20 milijuna kuna, Općina Lekenik pet milijuna kuna, a Grad Hrvatska Kostajnica i ostale općine na Banovini po 500 tisuća kuna.

Za Sisačko-moslavačku županiju namijenjeno je bilo 16,5 milijuna kuna od kojih je još odvojeno 1,5 milijuna kuna za Jasenovac, Hrvatsku Dubicu i Martinsku Ves.

– Ta su prva inicijalna sredstva jedinice lokalne samouprave, gradovi i općine mogli koristiti, i mi kao županija. Mi smo od tih 16,5 milijuna kuna iskoristili oko 3,5 milijuna kuna. Sve one dizalice što su bile po Sisku, skidanje tornja sa sisačke katedrale isto je išlo preko tog računa, odnosno Županija je to organizirala. Skidanje dimnjaka dizalicama, cijene goriva za naše statičare koji obilaze objekte također se iz ovog izvora financiraju, kao i sve što je vezano za otklanjanje posljedica na stambenim ili gospodarskim objektima te na rušenju određenih objekata da bi to područje bilo sigurno – rekao je Žinić.

NACIONALNA AKCIJA ‘DJECA DJECI’ Dječji pokloni za prijatelje stradale u potresu

Između ostaloga je istaknuo kako će dio financijskih sredstava koje je dobila Županija dati za obnovu sisačke bolnice.

Prirodna katastrofa

– Dakle, otprilike dva milijuna kuna bit će dano Općoj bolnici “Dr. Ivo Pedišić” za uređenje zgrade kirurgije gdje je procijenjeni trošak sanacije oštećenja na toj zgradi 4,5 milijuna kuna. Dio će biti za domove zdravlja, za domove umirovljenika i tako dalje, za izradu projektne dokumentacije, detaljne statičke preglede, ali i izradu elaborata za sanaciju šteta nastalih od potresa – istaknuo je Žinić koji vjeruje i da će nedavno usvojen Zakon o obnovi biti nešto što će omogućiti što brže vraćanje u normalu.

– Za područje pogođeno potresom proglašena je i prirodna katastrofa što će omogućiti vlasnicima zgrada, poslovnih objekata i poljoprivrednih površina dobivanje određenih odšteta – rekao je župan Ivo Žinić.