Izbornik
Naslovnica Gradovi Vinkovci
VINKOVCI

Počinje energetska obnova zgrade Gradskog kazališta iz 1950. godine

1/4
Foto: Grad Vinkovci
Radit će se obnova pročelja s izmjenom stolarije, elektroinstalaterski radovi te zamjena krovišta što bi trebalo smanjiti potrebe za toplinskom energijom oko 62 posto, a emisije CO2 plinova 65 posto

Poslije godina obećavanja počinje energetska obnova zgrade Gradskog kazališta Joza Ivakić iz Vinkovaca, koja je izgrađena još 1950. godine. Gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić potpisao je ugovor, vrijedan 650.000 eura, a radove će s 40 posto sredstava sufinancirati Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, dok će preostala sredstva biti osigurana iz gradskog proračuna. Najavljeno je da bi radovi trebali biti završeni u idućih osam mjeseci.

Cjelovita obnova

– Potpisivanje ovoga ugovora o energetskoj obnovi zgrade kazališta zapravo označava početak cjelovite obnove ove zgrade. Cilj i svrha većine projekata sufinanciranih iz Fonda za zaštitu okoliša ide u smjeru ušteda na energentima, što je važno za naš proračun, a novac tada možemo usmjeriti u kvalitetu programa. U ovom trenutku naše kazalište pripada prošlom vremenu kada su energenti bili puno jeftiniji – rekao je Bosančić.

Dodao je i kako će sa završetkom radova zgrada poprimiti novu vizuru, odnosno izgled, a da će pri tome ugodnije biti ne samo publici nego i djelatnicima, odnosno glumcima u pripremi novih predstava.

Govoreći o planiranim radovima, voditelj projekta Josip Barišić najavio je kako će se raditi obnova pročelja s izmjenom stolarije, elektroinstalaterski radovi te zamjena krovišta što bi sve trebalo smanjiti potrebe za toplinskom energijom oko 62, a emisije CO2 plinova 65 posto.

– Zgrada vinkovačkog kazališta sagrađena je 1950. godine, a obnavljana je 2004. godine te već danas ne ispunjava tražene standarde u funkcionalnom smislu. Isto tako ne ispunjava ni tražene standarde u zaštiti okoliša – rekao je Barišić.

Posebno je zadovoljan ravnatelj kazališta Zdenko Rečić, koji je podsjetio kako vinkovačko kazalište iz godine u godinu posjećuje sve veći broj gledatelja te da imaju niz hit predstava za koje su i predstave i glumci osvajali nagrade. Međutim, sve te uspjehe ne prate uvjeti za rad, koji će se sada znatno promijeniti nabolje.

– Kada završe radovi, naši gledatelji neće nam više imati razloga prigovarati zbog izgleda kazališne zgrade. Potrudit ćemo se tijekom radova organizirati naše i gostujuće predstave sukladno dinamici radova – rekao je ravnatelj kazališta Zdenko Rečić.

Niz prednosti

Iz gradske uprave podsjećaju kako su proteklih nekoliko godina proveli energetsku obnova škola, dječjih vrtića, Sokolskog doma, Arhivskog sabirnog centra, odnosno dvorišnog prostora Gradskog muzeja Vinkovci. Svim tim provedenim projektima zajedničko je da su ostvarene znatne uštede toplinske i električne energije. Potvrđuju to i odgovorne osobe ovih ustanova navodeći kako je potrošnja po kubikaži manja, a benefiti se posebice ogledaju u puno ugodnijim zimi toplijim, a ljeti ugodno rashlađenim prostorima bez rasipanja energije.

Vinkovci Pokazna vježba Obilježen međunarodni i nacionalni Dan civilne zaštite Najbolja sportašica Nikolina Josipović, a sportaš Romeo Sušac Najbolji u vinkovačkom sportu u 2022. godini VINKOVCI U veljači grad na Bosutu posjetilo pedeset posto više gostiju nego lani