Izbornik
Naslovnica Gradovi Slatina
Potpisan sporazum za radove vrijedne 137,5 milijuna kuna

Počinje rekonstrukcija sustava vodoopskrbe i odvodnje u Slatini

Foto: Mihaela Feldi
- Rok za izvođenje radova je 33 mjeseca – kazao je direktor Komrada Mato Miličić

Svečano je potpisan sporazum o radovima na izgradnji i rekonstrukciji sustava vodoopskrbe i odvodnje otpadnih voda aglomeracije Slatina. Radovi su vrijedni 137,5 milijuna kuna i najveći su segment projekta poboljšanja vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Slatina. Sporazum su potpisali slatinska tvrtka Komrad d.o.o. za vodne djelatnosti, kao korisnik projekta, i izvođač, zajednica ponuditelja koju čine turske kompanije Ersa Insaat Proje Turizm Sanayi Veticaret A.S. i Karas Altyapi Insaat Ticaret Anonim Sirketi.

Riječ je o rekonstrukciji i sanaciji 62 kilometra kanalizacijske mreže, izgradnji i rekonstrukciji 12 kilometara vodoopskrbne mreže, izgradnji pripreme za 2071 kućni priključak na kanalizacijski sustav, izgradnji četiri kišna preljeva te 33 crpne stanice. Izgradit će se i nova vodosprema kapaciteta 1000 kubika te izvesti pripreme za 989 kućnih priključaka na vodoopskrbnu mrežu.

Plodna suradnja

Svečanosti je prisustvovao i turski veleposlanik Mustafa Babür Hizlan.

– Svjedoci smo još jednog konkretnog ishoda plodne suradnje turskog građevinskog sektora s hrvatskim vlastima. Čestitam 
tvrtki Ersa što je izabrana za izvođača ovog važnog projekta u Slatini i zahvaljujem hrvatskim vlastima na povjerenju u našu tvrtku. 
Uvjeren sam da će ovaj projekt Ersa dovršiti na izvrstan način a to će biti još jedno obilježje tursko-hrvatskog prijateljstva i suradnje – istaknuo je veleposlanik Mustafa Babür Hizlan.

– Konačno smo došli do kraja jednog dijela posla koji smo započeli davne 2014., koji je prolazio kroz svoje uspone i padove, 
ubrzavao se i usporavao te je potpisan i zadnji ugovor. Početak je radova 22. rujna, a rok za izvođenje su 33 mjeseca – kazao je 
direktor Komrada Mato Miličić.

– Ovaj ugovor je za našu tvrtku od velikog značaja. Iako projekt ima puno segmenata, najvažnije je donijeti što veću kvalitetu 
vodovoda i odvodnje, a u konačnici će se kilometrima novih cijevi osigurati kvalitetna infrastruktura prema europskim normama, što će građanima Slatine osigurati zdraviji način života – nadovezao se direktor tvrtke Ersa Zakeriya Ersin Öktem.

Slatinski gradonačelnik Denis Ostrošić naglasio je kako će novi kilometri vodovodne i kanalizacijske mreže značajno podići kvalitetu života u gradu i okolici.

Veliki značaj

– Ovo je najveći projekt nakon obilaznice koja je bila puno manje vrijednosti. Ovih 266 milijuna ulaganja u Slatinu znače jako puno. Zahvaljujem Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja, Hrvatskim vodama, Virovitičko-podravskoj županiji i Gradu Slatini u onom smislu da je u malom timu Komrada doista pripremljen ogroman projekt –  poručio je gradonačelnik Ostrošić.

Za projekt aglomeracije Slatina iz EU je stiglo bespovratnih 152,5 milijuna kuna.