Izbornik
Naslovnica Gradovi
Potpisan ugovor kojim Daruvar dobiva inovacijski digitalni centar

Počinju radovi na rekonstrukciji zgrade Poduzetničkog inkubatora Daruvar

Foto: Grad Čazma
Sami radovi koštat će 2,5 milijuna kuna, a uključuju potpuno unutarnje uređenje i računalnu opremu

Ovih je dana u Daruvaru, nakon dugo čekanja, potpisan ugovor koji najavljuje da će i taj grad imati svoj inovacijski digitalni centar. Za ovu namjenu preuredit će se zgrada u Strossmayerovoj 32 A, prostor koji je do iseljenja bio dom lokalnom radiju. Ugovori su potpisani između Grada Daruvara i izabranih ponuditelja u postupku javne nabave, i to za provođenje projekta prekogranične suradnje.

Garešnica Uručena novčana donacija Mireli Miškulin

Potpisan je ugovor o izvođenju radova na rekonstrukciji zgrade Poduzetničkog inkubatora Daruvar s tvrtkom Gradnja Alaber d.o.o. iz Pleternice u ukupnom iznosu 2.518.916,24 kune s PDV-om te ugovor o stručnom nadzoru nad radovima na rekonstrukciji zgrade Poduzetničkog inkubatora Daruvar s tvrtkom Daing d.o.o. za projektiranje, inženjering i usluge u iznosu od 45.000,00 kuna.

Poticajno poslovno okruženje

Riječ je o projektu „Development through Digital Innovative Hubs in Gradiška, Daruvar, Lipik and Kotor“ u okviru Interreg-IPA CBC Croatia – Bosnia and Herzegovina – Montenegro 2014.-2020. Cilj projekta je doprinijeti održivom gospodarskom i tehnološkom razvoju stvaranjem poticajnog poslovnog okruženja koje se temelji na inovacijama, novim tehnologijama i ICT rješenjima u prekograničnom području.

Radovi počinju u ožujku, a planirani završetak radova je najkasnije do 31. listopada 2021. godine. Za Daruvarčane ovo je prvi veliki Interreg projekt prekogranične suradnje, a prilikom potpisivanja Ugovora s predstavnikom izvođača radova i predstavnikom nadzora nad radovima, gradonačelnik Daruvara Damir Lneniček izrazio je zadovoljstvo što je nakon gotovo dvije godine birokratskog posla, provedba projekta došla u fazu radova.

POTICAJI ZA PODUZETNIKE, UGOSTITELJE, REBALANS PRORAČUNA Za poticaje osigurano pola milijuna kuna

– U cijeni je potpuno unutarnje uređenje, čak i oprema kako bismo olakšali našim sugrađanima koji će se odvažiti i uploviti u poduzetničke vode. Svrha inkubatora jest omogućiti im što lakši i bolji početak poslovanja. Postojat će aktivne tihe zone, prilagođene javne jedinice, hardware studio, prostorije za edukacije, prezentacije i konferencije te, naravno, dizalo – detaljno je objasnio gradonačelnik Daruvara, Damir Lneniček.

Problema s popunjavanjem inkubatora, tvrdi Lneniček, neće biti s obzirom na to da će se prostori biti dostupni po cijeni od samo jedne kune, a bit će opremljeni najmodernijom računalnom opremom. To je također dio projekta i nabava tehničke opreme počinje u travnju. Površina prostora za Poduzetničke centre digitalnih tehnologija je oko 400 m2, a izvođač radova na rekonstrukciji zgrade već ima iskustva na sličnom projektu.

Imaju iskustva

– Već smo ostvarili ovakva poslovanja na drugim područjima u Hrvatskoj. Rok za završetak je konac listopada, a nama je plan prvo uljepšati vanjštinu zgrade koja će, nakon radova, zadržati samo konturu. Sve drugo će se promijeniti. Za osobe s manjom pokretljivosti bit će ugrađeno dizalo, a s obzirom na naše iskustvo vjerujem da ćemo odraditi zadani posao jer znamo što bi moglo stvarati probleme – optimističan je Davor Alaber, direktor Gradnje Alaber.